Publicat: 6 Iulie, 2018 - 00:00

O carte celebră de povestiri, apărută în 1934, pe când William Saroyan, unul dintre cei mai mari scriitori americani, n-avea decât 26 de ani, dar care l-a impus ca un autor absolut remarcabil. Sunt 24 de povestiri în care, spun editorii, ”numitorul comun este omenia, o omenie vibrantă, profundă, care se manifestă în cele mai anodine scene, de la muncitorul obidit care găseşte resurse de afecţiune pentru nişte copii complet străini până la indianul care manifestă un tact ireproşabil faţă de un puşti îndrăgostit de automobile. Armeni, evrei, asirieni, irlandezi sau polonezi – oameni veniţi de departe, păstrând cu sfinţenie memoria unor popoare greu încercate de soartă, sperând să aibă o viaţă mai bună în America şi muncind din greu pentru asta, fără să-şi uite vreo clipă rădăcinile –, personajele lui Saroyan emană o bunătate incomensurabilă, dar şi o anume inadecvare: sunt aici, dar şi acolo, şi orice demers al lor are o notă de fantezie orientală. Unul plantează rodii în deşert, altul speră să-i convingă pe toţi locuitorii Chinei să consume stafide, altul, ca să încheie o poliţă de asigurare, e capabil să plimbe o plantă în ghiveci de-a curmezişul continentului american.”

„[Saroyan] este un poet care-i face să vorbească pe cei incapabili să se exprime, simpatiile sale se îndreaptă spre minorităţi, spre proscrişi şi persecutaţi, şi vădeşte o profundă tandreţe şi empatie pentru toate manifestările vieţii, ceea ce este absolut impresionant.” - The Spectator

William Saroyan (1908 – 1981), scriitor american de origine armeană, a publciat povestiri, romane și piese de tetaru, a fost încununat cu Premiul Pulitzer pentru Dramă, în 1940, și Premiul Oscar pentru adaptarea romanului propriu ”Comedia umană”, în 1943. S-a născut la Fresno, în California, stat în care și-a petrecut întreaga viață.

 

 

William Saroyan - Tânărul neînfricat de la trapezul zburător și alte povestiri. Editura Litera, colecția Clasici moderni. Traducere din limba engleză de Gabriela Tănase. 248 pag.

 

 

Topic: 

Format: