Publicat: 26 Mai, 2018 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Daniel Timariu este programator de profesie. În 2014 s-a lansat ca autor de literatură SF & Fantasy. A publicat volumul de povestiri SF „Amețeli postlumice”, volumul de povestiri mystery&thriller „Fete în roșu și alte povestiri polițiste”, romanele urban-fantasy „Tenebre: Cazul Laura” și „Tenebre: Labirintul” toate la editura Tritonic. A mai apărut în mai multe antologii.

Despre seria Tenebre spune: ”Am început să scriu Tenebre: Cazul Laura urmărind câteva idei. Una din ele era să construiesc un univers ficțional în Timișoara. A două era ca această lume să interacționeze cu realitatea, măcar așa, ocazional. M-am tot frământat ce fel de univers să construiesc, unul din genul SF sau unul din genul Fantastic. Până la urmă am dat-o pe urban-fantasy, probabil influențat de lecturile de vacanță. Așa au ieșit la lumină personajele din seria Tenebre. Alex Anghel, detectivul celor două lumi, Qiqirn, dulăul cu 42 de forme diferite, rezistent la orice formă de magie europeană, Otis, satirul înțelept, Penbels, prințesa goblinilor, surioarele Priscilla, vrăjitoarele Crystal Dezordine și Aspra Vârtelnița, vârcolacul Farkaș și trupa de strigoi a lui Diolisis.”

Labirintul este al doilea volum al seriei (firește, poate fi citit și independent).

Alex Anghel, ”detectivul celor două lumi”, însoțit în continuare de credinciosul său câine Qiqirn (câinele Iadului), se trezește în mijlocul unui conflict: nu se mai simte bine primit în Crâșma Satirilor, e urmărit prin oraș de niște entități necunoscute, iar casa îi e bântuită de o silfidă. Și toate acestea, de la un mesaj primit pe e-mail: o anume Mazikeen (demoniță, vom afla) îl atrage pe holurile primăriei, promițând niște dezvăluiri senzaționale, dar și cerându-i ajutor. Lucrurile scapă repede de sub control, căci făptura aparent inofensivă se dovedește a fi urmărită de demoni extrem de puternici și periculoși. (Demonița Mazikeen, zisă și Maze, și frații ei demoni fuseseră creați de Regele Solomon pentru a-i păzi faimosul templu, dar după secole în care li s-a cam uitat misiunea, ajunseseră să se plictisească, iar Maze se plictisea în podul primăriei). Detectivul comunică cu Lumea Tenebrelor, locul bântuit de ființe supranaturale. Apar, din nou, vârcolacii lui Farkaș, strigoii lui Zurazis și zânele din pădure, demonii lui Solomon și Știmele Casei. Firește, satirul Otis. Mai apare și supereroul Pavel Chinezu. Ar fi păcat să dezvăluim mai multe.

Timariu are harul scrisului. Iar în acest moment se poate spune că e inițiatorul genului urban fantasy românesc, cu o mare bogăție lexicală.

 

 

Daniel Timariu – Tenebre. Labirintul. Editura Tritonic, colecția Fantasy. 213 pag.

 

 

Topic: 

Format: