15 august 2022

Lecturi de weekend: „Ținutul mareelor” de Philippa Gregory

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ţinutul mareelor zugrăveşte cu măiestrie portretul fascinant al unei femei care se luptă să supravieţuiască într-o lume ostilă.” (The Times)

„San Francisco Book Review” scria despre această romancieră britanică cum că ar fi „ una dintre cele mai mari povestitoare ale vremurilor noastre”. De când a început să scrie ficțiune, în 1987, Philippa Gregory este foarte cunoscută pentru seriile sale de 15 romane istorice care, din 2001 încoace, ne-au povestit viețile unor femei importante, printre ele Anne Boleyn, Caterina de Aragon, Jane Grey, femei de la curțile regale ale Angliei.

Cu cartea de față, Philippa Gregory intră pe un alt teren, cel al ficțiunii pure, deși își păstrează interesul centrat pe viața femeilor de din alte timpuri. E un prim roman dintr-o serie, nu se știe cât de mare. Declarațiile făcute până acum de autoare sunt că dorește să creeze o familie ficționale și tranformarea ei în generații succesive. Ca în toate cărțile ei, în centru se află destinul unei femei care trăiește singură într-un ținut mlăștinos de la marginea mării, fără un bărbat, bețiv, care a fugit sau a murit și, ca toate femeile de condiția ei, e demonizată și acuzată de vrăjitorii, pentru că știe, între altele, să vindece cu ierbe de ea adunate.

Acțiunea se petrece în Anglia anului 1648, după ce un rege fusese renegat, iar Parlamentul se revoltase, o vrme periculoasă pentru oricine, dar mai ales pentru o femeie singură.

Scriu editorii: „Alinor, o tânără vindecătoare din Anglia secolului al XVII-lea, care-şi duce traiul sărac în ţinutul izolat al mareelor, aşteaptă sub luna plină din ajunul Sânzienelor să întâlnească fantoma bărbatului ei dispărut, în speranţa că va fi eliberată de legământul căsătoriei şi se va putea declara văduvă. Îl întâlneşte în schimb pe James, un preot aflat în misiune secretă, şi se oferă să-l călăuzească prin mlaştina primejdioasă, pecetluindu-şi astfel soarta fără să ştie. Primul roman dintr-o nouă serie, Ţinutul mareelor dă viaţă unui personaj fictiv pentru a zugrăvi traiul femeilor de rând din perioada tumultuoasă a războiului civil englez, o epocă marcată de superstiţii şi obsedată de vânătoarea de vrăjitoare. În vremuri în care femeile nu aveau drepturi, depinzând în întregime de bărbaţii din viaţa lor, Alinor, o mamă singură, bănuită că are puteri supranaturale şi invidiată de vecini, este în pericol de moarte.”

„Un roman reprezentativ prin excelenţă pentru Philippa Gregory şi un început incitant al unei saga de familie despre oameni de rînd.” (Kirkus Reviews)

„Autoarea îşi ţese povestea cu o uşurinţă uimitoare. Talentul de-a surprinde moravurile epocii pe care o descrie e admirabil, povestea de dragoste e autentică, iar documentarea, ca de obicei, de cel mai înalt nivel. ” (Daily Mail)

Philippa Gregory – Ținutul mareelor. Traducere din limba engleză și note de Mihaela Negrilă. Editura Polirom. 507 pag.