27 octombrie 2021

Lecturi de weekend: Tolkien și Marele Război. Originile Pământului de Mijloc

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

În mod cert, semnalăm astăzi cea mai bună carte despre Tolkien, cum de altfel afirmă și A.N.Wilson, citat pe prima copertă a traducerii. Este o biografie premiată care explorează experiențele de război ale lui J.R.R. Tolkien și impactul acestora asupra vieții sale și a scrierii romanelor „Hobbitul” și „Stăpânul inelelor”. Dar e mai mult decât atât Nu descrie doar activitatea scriitoricească a lui Tolkien între anii 1914-1918, în plin război, și tentativele sale de a crea o limbă „elfică”, în ultimul an de studii la Oxford, ci și ororile trăite ca ofițer pe front și apoi cei doi ani petrecuți ca invalid cronci pe coasta Marii Britanii , timp în care scrie primele povești cu caracter mitologic pe care se întemeiază „Stăpânul inelelor”. Adică un comendiu de basme din lumea străveche.

Firește, apar și prietenii lui cei mai apropiați, cei mai mulți morți în lupte.

„Un tablou din culise care ne arată cum un scriitor a transformat mediul academic într-unul artistic, cum prieteniile profunde ne susțin, dar au și abilitatea să ne rănească, și despre cum deziluzia cauzată de Primul Război Mondial a devenit sursa de inspiratie pentru saga lui Tolkien.” – Detroit Free Press
John Garth a studiat limba si literatura engleză la St Anne’s College, Oxford, a lucrat ca jurnalist, este scriitor, cercetător și ține prelegeri despre Tolkien în public sau la radio. Predă cursuri despre Tolkien la Oxford University’s Department for Continuing Education, pentru University of Nevada, Las Vegas, si online pentru Mythgard Institute at Signum University.

John Garth – Tolkien și Marele Război. Originile Pământului de Mijloc. Traducere din limba engleză de Alexandru Maniu. Editura RAO. 466 pag.