27 septembrie 2022

Lecturi de weekend: „Trăiesc a doua oară” de Sharon Stone

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Am vrut să scap de sărăcie și de faptul că femeile nu puteau vorbi. Am vrut să scap de visurile despre care nici măcar nu puteam vorbi fără să fiu batjocorită. Am vrut să pot spune ce gândesc și să știu că cineva înțelege la ce mă refer, înțelege ce vorbesc cu adevărat. Nu voiam să fiu mereu ultima aleasă, excentrică, fata diferită. Ceea ce îmi doream era un loc în care să fiu acceptată. Îmi doream o lume în care o femeie să fie acceptate în mod egal și corect.”

Sharon Stone, în mod cert una dintre marile actrițe ale cele de-a doua jumătăți a secolului trecut. S-a născut într-un orașel de provincie, avea două surori și un frate; în 1977 a plecat la New York să devină fotomodel. După câțiva ani și-a început cariera de actriță, cu un prim rol într-un film regizat de Woody Allen; au urmat alte filme, între care celebrul „Total Recall” în care joacă alături de Arnold Schwarzenegger; a devenit celebră pe plan internațional în 1992 prin filmul thriller „Instinct primar” (Basic Instinct), pentru care este nominalizată la premiul Globul de Aur. Pentru rolul jucat în filmul „Casino” este premiată cu Globul de Aur și este nominalizată pentru premiul Oscar. Pentru rolurile jucate în filmele „The Mighty” și „The Muse”, va fi nominalizată din nou pentru premiul Globul de Aur. După 2000, în paralel cu filmele, s-a angajat într-o mulțime de campanii umanitare. A avut o ciață agitată, mai multe căsătorii, mai multe avorturi spontane din cauza unei boli autoimune și a endometriozei și nu a putut avea copii biologici; a adoptat trei băieți.

În 2001, a suferit un accdinet vascular cerebral masiv, fiind la un pas de moarte. În cartea pe care o semnalăm astăzi, povestește cum și-a revenit miraculos, mai ales cu ajutorul meditației, dar și o mulțime de amănunte din viața și cariera ei. O carte confesiune, adresată îndeosebi femeilor din întrega lume, cerându-le să se trezească și să liupte pentru drepturile lor

„De-a lungul acestor pagini intime, la fel de sincere ca o conversație personală – scriu editorii -, Stone vorbește despre rolurile sale esențiale, despre prieteniile care i-au schimbat viața, despre cele mai mari dezamăgiri și realizările ei cu adevărat importante. Dezvăluie cum a trecut de la o copilărie plină de traume și violență la o carieră într-o industrie care, în multe privințe, a fost ecoul acelorași agresiuni, sub paravanul banilor și al farmecului. Descrie puterea și sensul pe care le-a găsit în copiii ei, în acțiunile de ajutorare și cum a luptat pentru a-și găsi nu doar adevărul interior, ci și dragostea familiei.”

O carte minunată a unei femei care a marcat arta filmului. O carte în care Stone este „neobișnuit de sinceră cu viața, faima și traumele ei” („The New Yorker”)

Sharon Stone – Trăiesc a doua oară. Traducere din engleză de Alexandra Borș. Editura Curtea Veche. 324 pag.