27 octombrie 2021

Lecturi de weekend: Trăiește printre ei ca să-i învingi. Aventurile unui agent FBI musulman sub acoperire

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

În toamna anului 2017 a făcut vâlvă apariția cărții pe care o semnalăm astăzi – un agent activ FBI dezvăluia detalii despre munca sa ca  agent infiltrat în grupările islamice extremiste. Evident, precizează de mai multe ori că n-a folosit decât prenumele agenților din viața reală, pentru a-I proteja de inamicii Statelor Unite, și a avut grijă să nu intre în prea multe detalii referitoare la pregătire, tactici și proceduri utilizate de către FBI și instituțiile însărcinate cu aplicarea legii. Numele agentului era Tamer Elnoury, firește una dintre multele lui identități false, Fiu al unor emigranți egipteni în Statele Unite, Elnoury s-a alăturat poliției din New Jersey, la terminarea studiilor, după care a fost recrutat de FBI care avea nevoie de agenți care să vorbească fluent araba. A fost recrutat mai ales pentru că „știa să relaționeze cu oamneii.” Până la atentatele de la World Trade Center s-a ocupat intens de destructurarea unor rețele de trafic cu droguri. („În lumea drogurilor, totul ținea de viteză – trebuia să te miștirepede și să închei rapid tranzacțiile, căci la mijloc era vorba de mulți bani, și pentru oamenii imlicați, și pentru marfa tranzicționată. FBI-ul lucra mai încet.”) A fost implicat apoi într-o mulțime de planuri de dejucare a unor acțiuini teroriste, după ce și-a creat o imagine și o legendă de musulman foarte bogat care dorește să ajute grupările extremiste. Una dintre operațiuni viza deraierea unui tren pe ruta New York – Toronto, în care ar fi fost uciși mulțimi de oameni nevinovați.

„Există în jur de 60 de grupări străine teroriste pe lista Departamentului de Stat al SUA. Aș spune că jumătate dintre acestea sunt facțiuni islamice radicale având același obiectiv: să doboare Occidnetul. Eu sunt musulman. Sunt și american, și sunt îngrozit de ce fac aceste animale aparținând aceleiași religii.”

Scriu editorii: „Nu este un secret faptul că agențiile americane duc un război global împotriva terorismului. Dar pentru prima dată, în această carte, un agent federal activ, american musulman, dezvăluie cum a infiltrat și a destructurat o celulă teroristă din SUA. Tamer Elnoury, un agent sub acoperire experimentat, s-a alăturat unei unități antiteroriste de elită după 11 septembrie 2001. Scopul său expres este de a câștiga încrederea teroriștilor al căror obiectiv este să terorizeze cât mai mulți
americani, semănând groază și confuzie. Elnoury și unitatea sa sunt
într-o cursă contracronometru în încercarea dificilă de a dejuca
planurile teroriștilor, totul transformându-se într-o aventură plină de
suspans.”

O carte care merită citită.

Tamer Elnoury și Kevin Maurer – Trăiește printre ei ca să-i învingi. Aventurile unui agent FBI musulman sub acoperire. Editura RAO. 330 pag.