Publicat: 17 Martie, 2019 - 00:00

Toate cărțile pe care le aducem în atenția cititorilor astăzi au pe coperte imagini din filme foarte recente, toate valoroase, cu actori vestiți și regizori mari, filme care au adus și mai multă faimă respectivelor romane.

În mod cert, editorii noilor ediții din romanele Agathei Christie apărute în colecția Buzz Books au dreptate: este vorba de cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor (peste două miliarde de exemplare), cu cărți traduse în peste 100 de limbi. Agatha Christie este cunoscută în întreaga lume drept „Regina crimei“. A scris 80 de romane polițiste și volume de povestiri, 19 piese de teatru și șase romane publicate sub pseudonimul Mary Westmacott. L-a creat/imaginat pe Hercule Poirot, cel mai celebru detectiv din romanele polițiste de după Sherlock Holmes; împreună cu  un alt detectiv imaginat de scriitoare, Miss Marple, a devenit faimos la nivel mondial și amândoi au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele și micul ecran.

Aceasta pare să fi fost punctul de plecare al publicării acestor noi ediții ale unor romane extrem cunoscute (numai Editura Litera le-a publicat anterior de câteva ori): filmele realizate. Toate cărțile pe care le aducem în atenția cititorilor astăzi au pe coperte imagini din filme foarte recente, toate valoroase, cu actori vestiți și regizori mari, filme care au adus și mai multă faimă respectivelor romane. Probabil că nu există cititor care să nu fi citit cel puțin o dată cărțile prezentate azi în această rubrică. Dar relectura lor e aducătoare de și mai multă încântare, atunci când ai în minte chipurilor marilor actori care au interpretate dramele Agathei Christie.

După ”Crima din Orient Express”, apărută cu vreun an și ceva în urmă, iată că spre sfârșitul anului trecut Litera a lansat pe piață trei traduceri succesive:

”Casa strâmbă”. E unul dintre romanele preferate ale autoarei, a și spus-o într-un cuvânt înainte, o carte care i-a produs mereu plăcere. Imaginea de pe copertă este din filmul din 2017 în regia lui Gilles Paquet-Brenner, cu Gillian Anderson, Glenn Close, Christina Hendricks. Detectivul Charles Hayward este invitat să rezolve o crimă înspăimântătoare în care toată lumea este suspectă, printre care și Sophia, clienta și fosta sa iubită.

Aristide Leonides, 88 de ani, șeful unei familii care trăiește în aceeași casă de secole, moare subit și se bănuiește o crimă. Detectivul va descoperi că bunicul viitoarei sale soții, un milionar grec, a murit otrăvit. Vinovatul pare să fie cineva din familia logodnicei sale.

Vinovat fără vină” a fost publicată în 1958. După moartea lui Jacko Argyle în închisoare, unde fusese trimis pentru uciderea mamei sale, crimă pe care el insista că nu a comis-o, apare un bărbat care își revine dintr-o amnezie și îi confirmă alibiul lui Jacko. Mai multe, adevăratul ucigaș face parte tot din familie. După filmul făcut în 2007, anul trecut, în aprilie, s-a anunțat un serial BBC în trei părți, cu Morven Christie, Bill Nighy, Anna Chancellor, Alice Eve și Eleanor Tomlinson priuntre alțiiamongst others. Filmul trebuia programat de Crăciun, dar a fost amânat după ce membrul echipei Ed Westwick a fost acuzat de abuz sexual, iar scenele în care apărea au fosr refilmate cu Christian Cooke.

”Zece negri mititei”. Traducere de Alina Toderică. Este aproape fără dubiu cel mai cunoscut roman al Agathei Christie, cel mai vândut, considerat o capodoperă. A apărut în original în 1939. Zece persoane sunt invitate de un anumit U. N. Owen, pe o insulă, din diferite motive. Fiecare dintre cei zece au înfăptuit o crimă, dar au scăpat actului de justitie. În casa în care sunt cazati se află o copie a poeziei ”Zece negri mititei” și 10 statuete din porțelan. Oaspeții încep să fie omorați într-un mod care face trimitere la vesurile poeziei, iar statuetele din salon dispar una câte una, după fiecare crimă. Romanul acesat a fost ecranizat de multe ori: prima oară în 1945, de René Clair, au mai fost ecranizări în 1965, 1974 și o nouă adaptare BBC în 2015, cu Maeve Dermody, Charles Dance, Toby Stephens.

 

 

Agatha Christie – Casa strâmbă, 303 pag; Vinovat fără vină, 305 pag; Zece negri mititei, 302 pag. Editura Li

Topic: 

Format: