Publicat: 3 Martie, 2017 - 14:01

Săptămâna aceasta deschidem trei cărți ale celebrei Agatha Christie, cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor și cea mai cunoscută autoare de romane polițiste pe plan mondial. Cărțile sale s-au răspândit în peste un miliard de exemplare în limba engleză și încă un miliard în alte 44 de limbi. Volumele pe care le vom prezenta astăzi, mâine, traduse și publicate și în românește de nenumărate ori, fac parte din seria Hercule Poirot, adică îl au drept personaj principal pe celebrul detectiv belgian, un omuleț micuț, cu mustață, care rezolvă orice enigmă punându-și la treabă ”micuțele celule cenușii”.

Ar trebui să mai precizăm că toate volumele apar în noua colecție de ficțiune, serie de autor, a Editurii Litera care cuprinde deja 16 titluri reprezentative semnate Agatha Christie: O supradoză de moarte, Moarte printre nori, Crima din Orient Express, Cu cărțile pe față, Tragedie în trei acte, Oglinda spartă, Asasinarea lui Roger Akroyd, Petrecerea de Halloween,, Ceasul rău pe strada Hickory, Un buzunar plin cu secară, Primele cazuri ale lui Poirot, Moartea vine ca un sfârșit, Trenul din Paddington, La Hotelul Bertram, Calul Bălan, Cortina. Ultimul caz al lui Poirot. Cititorul poate alege oricare dintre aceste titluri, satisfacția va fi aceeași.

În ”A treia fată”, acțiunea se petrece în Londra deceniilor trecute (la vreo douăzeci de ani de la al doilea război). Tinerele cu bani, dar nici chiar atât de mulți încât să-i poată risipi, obișnuiesc să împartă un apartament luxos. ”Fata principală închiriază un apatament mobiliat și îl subînchiriază. A doua fată este de obicei o prietenă. Apoi, dacă nu mai au nicio altă cunoștiință, găsesc o a treia fată prin Mica publicitate. Foarte adesea reușeșc că înghesuie și a patra fată. Prima fată își alege camera cea mai bună, a doua plătește ceva mai puțin, a treia fată și mai puțin, dar e băgată într-o chichineață. Stabilesc între ele să aibă tot apartamentul o noapte pe săptămână și treaba funcționează destul de bine.” Despre trei asemenea fete află Hercule Porot: prima este secretară, a doua lucrează pentru o galerie de artă, iar a treia îi cere ajutor detectivului, mărturisește că e posibil să fi comis o crimă, după care dispare. E vinovată cu adevărat sau nebună? ”Trebuie să existe ceva, vreun indiciu. O fată nu poate să dispară pur și simplu.” Detectivul află că s-a produs într-adevăr o crimă, chiar mai multe, greu de pus în spatele tinerei, dar nu imposibil, în vreme ce altele sunt împiedicate să se producă. Hercule Poirot își pune ”micile celule cenușii” la treabă și la capătul celor peste 350 de pagini descâlcește o poveste plină de mister și de surprize. Nu vom spune prea multe, pentru a nu răpi plăcerile cititorului. Agatha Christie e un maestru al finalurilor neașteptate.

Nenumărate personaje bine creionate, stil alert, plin de umor, o lectură excelentă de weekend.

 

Aghatha Christie – A treia fată. Editura Litera. Seria Hercule Poirot. Traducere din limba engleză de Iordana Ferenț și Ștefan Ferenț. 364 pag

 

Topic: 

Format: