Publicat: 18 Octombrie, 2019 - 00:00
Share

Probabil cea mai celebră competiție sportivă din lume, oricum foarte urmărită și mediatizată, este Turul Franței, o competiție ciclistă anuală ce se desfășoară în Franța și în țările din jurul ei. Organizată pentru prima dată în anul 1903, acoperă o lungime totală de peste 3.600 km și se întinde pe durata a trei săptămâni. Datorită prestigiului pe care l-a căpătat de-a lungul timpului, competiția atrage la start cicliști și echipe din întreaga lume. Ea este împărțită pe segmente zilnice, denumite etape. La finalul celor trei săptămâni, pentru fiecare concurent se cumulează timpii obținuți în fiecare etapă pentru a se determina câștigătorul competiției. În fiecare zi, sportivul cu cel mai mic timp acumulat după sfârșitul zilei precedente îmbracă tricoul galben de lider al clasamentului general. Traseul competiției se modifică în fiecare an, dar se încheie întotdeauna la Paris. Începând cu anul 1975, ultima etapă se desfășoară de-a lungul bulevardului Champs-Élysées.

S-a întâmplat ca în istoria competiției să fi existat patru uriași ai ciclismului – Jacques Anquetil, Edy Merckx, Bernard Hinault și Miguel Induráin care au câștigat fiecare câte cinci tururi. Numai Lance Armstrong a câștigat șapte, dar titlurile i-au fost retrase când s-a aflat că se dopase.

Competiția este atât de acerbă, încât, pentru a îmbrăca tricoul galben, unii sunt dispuși să moară, alții - să ucidă. Firește, sunt și mulți bani la mijloc, sponsori, interese ale constructorilor de biciclete și de componente, ale țărilor echipelor participante. Lesne de presupus că liderii echipelor și concurenții ar face orice să câștige, inclusiv să recurgă la stratageme murdare.

Este ceea ce imaginează scriitorul mexican Jorge Zepeda Patterson. Născut în Masatlán, Mexic, în 1952, Patterson are un masterat la Facultatea Latino-americană de Științe Sociale și un doctorat în științe politice la Sorbona. Jurnalist și scriitor, este autorul a numeroase cărți de analiză politică, iar rubrica lui săptămânală apare în peste douăzeci de ziare în Mexic. A fost supranumit „un Stieg Larsson mexican”.

Romanul „Tricoul negru” este o combinație între „Crimă în Orient Express” și Turul Franței – cineva îi ucide sau îi scoate din cursă pe bicicliști unul câte unul. Marc Moreau, ciclist profesionist, fost militar de carieră, participă la Turul Franței într-o echipă de top, condusă de cel mai bun prieten al lui, un star american, Steve Panata, favorit să câștige Turul, după ce-l mai câștigase de câteva ori și era pe punctul de a depăși performanța celor patru celebrități amintite mai înainte. Numai că Moreau, „locotenent” al lui Panata, adică cel care aleargă cu el în tandem, de obicei dechizându-i drumul și ajutându-l că-și conserve energia, este un ciclist mai bun și merită el tricoul galben. Ceea ce se și întâmplă, după multe peripeții.

Un roman care te ține cu sufletul la gură, întocmai ca o cursă ciclistă.

 

 

 

Jorge Zepeda Patterson – Tricoul negru. Crime Scene Press. Traducere din limba spaniiolă de Ramona Fillip. 350 pag.

 

Topic: 

Format: