Publicat: 20 Octombrie, 2017 - 00:00
Share

Un thriller psihologic ambițios, o carte care se citește cu surprinderi aproape la fiecare capitol, dar, în egală măsură, o carte foarte stufoasă și cu o acțiune foarte complicată. Autorul, Federico Axat, este un argentinian născut în 1975, de profesie inginer, care a mai publicat câteva romane, dar cel de față i-a adus consacrarea internațională – trdus în 35 de țări, cu drepturile de ecranizare achiziționate de Anonymous Content (care a produs The Revenant: Legenda lui Hugh Glass și Detectivii din California) și Campanario Entertainment.

Eroul, Ted McKay diagonsticat cu o tumoare cerebrală în fază terminală (dar vom afla că e o invenție), încearcă să se sinucidă, e întrerupt din acțiune de apariția unui bărbat care îi cere să comită un asasinat - și se declanșează o sarabandă de întâmplări care nu sunt reale, sunt negate, răstălmăcite, reconfigurate, Ted McKay e închis într-un spital de boli mintale, dar de fapt e cât se poate de lucid și conștient de ce i se întâmplă, nu i-a ucis el pe cei despre care se spune că i-ar fi ucis, a trăit toată viața, de mic copil, într-un mediu criminal, care l-a obligat să-și creeze, cu mintea sa de șahist strălucit, un labirint mental în care să se salveze (”o capcană întinsă de propria-i minte”), dar pe măsură ce o ia razna la propriu, își amintește fapte din trecut care reconstituie ce s-a petrecut și-l salvează (chiar dacă, până la urmă, moare într-un incendiu). Un erou care își blochează amintirile, le înlocuiește cu altele și pe acestea le retrăiește la nesfîrșit, complicând totul. În toate se împletesc extraordinar adevărul și iluzia, cititorul e aruncat din capitol în capitol într-o bulboană din ce în ce mai adâncă. Totul e înșelător, trebuie să elaborezi strategii de înțelegere, ca într-o partidă de șah. Nimic nu este ce pare a fi. Iar doctorița care îl ajută să-și reconstituie și înțeleagă trecutul va scrie o carte despre toate acestea.

”Viziuni de coșmar, răsturnări de situație halucinante și un stil narativ caleidoscopic fac din povestea lui Axat una trepidantă, dar la baza acestei aventuri literare pe alocuri înfricoșătoare se află un roman polițist ingenios construit, care uimește, tulbură și încântă în egală măsură.” - Publishers Weekly

Până la urmă, un roman care se joacă cu mintea cititorului.

 

Federico Axat – Ultima scăpare. Editura Treiu, colecția Fiction connection. Tarducere din spaniolă de Ana-Maria Tamaș. 495 pag.

 

Topic: 

Format: