30 septembrie 2022

Lecturi de weekend: „Ultima viață” de Mohlin & Nyström

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Roman răsplătit de Crimetime, în 2020, în anul în care a apărut, cu premiul pentru cel mai bun debut.

Scriu editorii:Agentul american de origine suedeză John Adderley se trezește pe un pat de spital în Baltimore. A fost împușcat de mai multe ori și știe că e norocos să mai fie în viață. Însă la numai câteva paturi de el zace bărbatul care cu numai douăzeci și patru de ore înainte îi ținuse pistolul la cap.

Cu zece ani în urmă, în Karlstad, în Suedia, adolescenta Emelie, unica moștenitoare a imperiului de modă Ackwe, a dispărut fără urmă. Părinții ei cred că a fost răpită. Când polițiștii descoperă sânge pe o stâncă din apropierea casei, îl arestează pe un adolescent din partea săracă a orașului. Cadavrul nu e găsit, iar el nu poate fi pus sub acuzare.

Cazul ajunge în prezent pe mâinile lui John Adderley. Deși trebuie să depună mărturie împotriva cartelului de droguri în care a fost infiltrat și intră în programul de protecție a martorilor, John cere să fie transferat la Karlstad. Cunoscând Suedia, pornește ancheta alături de polițiștii din localitate. Dar știe că traficanții din cartel au pus un preț pe capul lui. Iar pedeapsa pentru trădare este moartea.”

V-am stârnit suficient curiozitatea? Fiind vorba de un roman polițist, nu vom intra în alte amănunte. Dar vom spune că povestea este cu mult mai complexă, cu mulțime de personaje implicate într-un fel sau altul în cele întâmplate și în anchetă, cu răsturnări de situații, cu deznodământ neașteptat. O carte care chiar se citește cu sufletul la gură.

Autorii s-au născut amândoi la Karstad, în Suedia, în 1976. Peter Mohlin

A sudiat jurnalismul și mulți ani a codnus o agenție de marketin. Peter Nyström a sudiat actoria, a scris piese de teatru și scenarii de film și a fost și regizor. Romanul lor de debut a fost vândut deja în 18 țări și se anunță o continuare.

„Rareori întâlnești un debut atât de matur ca al autorilor Peter Mohlin și Peter Nyström, care în multe privințe vin cu elemente noi în genul atât de clasic al romanului polițist. Narațiunea, personajele, ambianța, dialogurile, suspansul, răsturnările de situație, rezolvările dramatice – da, toate sunt exact cum trebuie.” – Kapprakt

Mohlin & Nyström – Ultima viață. Traducere din limba suedeză de Maria Carmen Lungu. Crime Scene Press. 501 pag.