30 septembrie 2022

Lecturi de weekend: „Un adevăr neplăcut. Facebook și lupta pentru dominație” de Sheera Frenkel, Cecilia Kang

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„În istoria sa de şaptesprezece ani, Facebook a realizat în mod repetat câştiguri substanţiale in detrimentul confidenţialităţii şj siguranţei consumatorilor, ca şi al integrităţii regimurilor demo­cratice.”

Scriu editorii: „Cândva una dintre poveștile de succes din Silicon Valley, compania Facebook a fost afectată în ultimii ani de controverse și de crize. Se pare că, în timp ce conecta oameni și organizații din întreaga lume, gigantul tehnologic, încălcând principiul confidențialității, gestiona în mod fraudulos datele utilizatorilor și contribuia la răspândirea știrilor false în numele creșterii cu orice preț. Sub conducerea lui Mark Zuckerberg și a lui Sheryl Sandberg, cunoscuta rețea de socializare a devenit mijlocul de comunicare preferat de cei care instigă la ură, de infractori și de regimurile corupte, cu urmări devastatoare pentru întreaga omenire. Plecând de la numeroase informații obținute în urma interviurilor cu foști angajați și investitori ai companiei, jurnalistele Sheera Frenkel și Cecilia Kang ajung la o concluzie șocantă: pașii greșiți făcuți de Facebook în ultima perioadă nu reprezintă o anomalie, ci o consecință inevitabilă a felului în care a fost gândită compania.”

Cartea de faţă – o spun chiar autoarele – reprezintă produsul a mai mult de două mii de interviuri, realizate cu peste patru sute de oameni, în majoritatea lor cadre de conducere, foşti şi actuali angajaţi, rude, prieteni şi colegi de şcoală ai acestora, investitori şi consultanţi ai companiei. Sheera Frenkel și Cecilia Kang au mai discutat cu peste o sută de legiuitori, reprezentanţi ai organismelor de reglementare şi consilieri ai acestora, cu avocaţi specializaţi în drepturile consumatorului şi politici de confidenţialitate, cu profesori universitari din Statele Unite ale Americii, Europa, Orientul Mijlociu, America de Sud şi Asia. Aceste persoane au participat în mod direct la eveni­mentele descrise sau, în câteva cazuri, au fost informate în legătură cu evenimentele respective de către oameni direct implicaţi.

Rezultatul este „o loviturădefinitivă”, cum susține „The New York Times Book Review”. „Frenkel și Kang demonstrează în mod convingător că, în interesul apărării democrației, trebuie să luăm acum măsuri pentru a curăța Facebook de știrile false, de propagarea urii și a dezinformării.” (Associated Press)

Concluzia celor două autoare: „În istoria sa de şaptesprezece ani, Facebook a realizat în mod repetat câştiguri substanţiale in detrimentul confidenţialităţii şj siguranţei consumatorilor, ca şi al integrităţii regimurilor demo­cratice. Totuşi, acest lucru nu a stat niciodată în calea succesului său. Zuckerherg şi Sandberg au creat o afacere devenită ulterior o maşină de făcut bani imposibil de oprit, care s-ar putea dovedi prea puternică pentru a mai fi dezmembrată. Chiar dacă auto­rităţile de reglementare sau însuşi Zuckerherg ar decide să pună capăt într-o zi experimentului Facebook, tehnologia dezlănţuită asupra noastră nu ar dispărea.

Un lucru este sigur. Chiar daca Facebook va trece printr-o transformare radicală în următorii ani, probabil că această schim­bare nu va veni din interior. Algoritmul care constituie inima platformei este prea puternic şi prea profitabil. în plus. platforma are la bază o dicotomie fundamentală, poate chiar ireconciliabilă: pretinsa ei misiune de a contribui la progresul societăţii prin conectarea oamenilor şi, în acelaşi timp, ideea de a obţine profit de pe urma lor. Aceasta este dilema şi neplăcutul adevăr despre Facebook.”

Sheera Frenkel, Cecilia Kang – Un adevăr neplăcut. Facebook și lupta pentru dominație. Traducere din limba engleză și note de Iulia Singer. Editura Polirom. 375 pag.