Publicat: 3 Martie, 2018 - 00:00

Al doilea titlu apărut în noua colecție a editurii Crime Scene Press (povestiri), păstorită de neobosiții George Arion și Alexandru Arion, este cel de față, care include zece povestiri ”aproape polițiste”. Este primul volum de proză scurtă semnat de acest autor căruia i-au mai apărut douăzeci și două de romane, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri și care a mai îngrijit şase albume.

Povestirile sunt doar la limită polițiste și pentru a le prezenta vom recurge la spusele unuia dintre primii săi cititori, care afirmă că ar fi mai degrabă absurde.

”Totul pare a fi făcut să contrazică ideea textelor polițiste – comentează Jana Balacciu Matei -, căci: e absurdă povestea cu Charlie; e absurdă. în Furie, soluția adoptată din ură; la fel, în Frâna de mână, ignorarea unui martor dispus să vorbească, care ar fi lămurit totul; e absurdă (și amuzantă) decizia și mai ales modul ales de colonel pentru dispariție, căci nu exclude toate fenomenele degradării de care se temea, pare a vrea mai degrabă să dispară din scripte; Flori de măr pare a fi o demonstrație de cum se scrie, de fapt, o poveste polițistă; e stranie declanșarea și creșterea în intensitate a urii bărbatului care măsoară pământul până-și ucide vărul; Concertul e o impecabilă demonstrație logică a logicii drumului întâmplător spre două crime, fără intenție și mobil; Vă plac blondele? - e absurd că polițiștii nu s-au gândit de la început să interogheze cele n neveste, este absurd ca inculpatul să descopere identitatea criminalului; Dracula for ever pare o metaforă a eșecului românesc în general, sub care va sta orice intreprindere în care s-au vârât mulțime de energii; Lumina insuportabilă a zilei pare o parodie polițistă, știm cu toții că un amănunt neînsemnat va duce la descoperirea unei crime - atât de minuțios pregătită.

Textele par adevărate avalanșe de neoprit în curgerea lor. Concertul și Lumina insuportabilă a zilei sunt impecabil scrise, personajele vorbesc de parcă ar fi fost înregistrate, cu o autenticitate, într-un ritm și un fir logic de necontestat.”

 

 

Stelian Țurlea - Vă plac blondele? Povestiri aproape polițiste. Crime Scene Press, colecția pocket povestiri. 150 pag.

 

Topic: 

Format: