Publicat: 20 Octombrie, 2019 - 00:00
Share

Anunțam ieri că vom prezenta două romane polițiste semnate de Robert Bryndza, recent traduse de Editura Trei; ieri a fost „Fata din gheață”, astăzi este „Vânător de noapte”. 

Autorul este un scriitor (și personaj) foarte interesant. Este de origine britanică, înainte de a deveni scriitor a fost actor, iar una dintre primele sale slujbe a fost la Muzeul London Dungeon, unde îi plăcea să se costumeze și să sperie turiștii. Este gay. Trăiește acum în Slovacia alături de partenerul, pe care îl menționează în mulțumirile ambelor romane. În mulțumirile romanului semnalat astăzi scrie: „Un mare mulțumesc soțului meu, Ján. N-aș fi putut realiza nimic din toate astea fără dragostea și sprijinul tău. Ești cel mai bun. Echipa Bryndza e cea mai tare!” (O observație: cât de românesc sună numele acestui autor, care, de fapt, e numele „soțului”...). Robert Bryndza este autorul seriei de mare succes despre inspectorul-șef Erika Foster. Romanul „Fata din gheață” s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare în doi ani de la lansare (în 2016). Romanul de față, apărut în 2016, pare să aibă un succes egal. Cărțile din seria Erika Foster au fost traduse in 27 de limbi.

Scriu editorii: „În miezul unei nopţi toride de vară, inspectorul șef Erika Foster e chemată la scena unei crime. Victima, un medic, este găsită sufocată în pat. Are mâinile legate şi capul băgat într-o pungă strânsă în jurul gâtului. Câteva zile mai târziu, e descoperită o altă victimă, omorâtă în acelaşi fel. În scurtă vreme, Erika şi echipa ei ajung la concluzia că au de-a face cu un criminal în serie care îşi supraveghează cu atenţie ţintele înainte să aleagă momentul când le atacă. Toate victimele sunt bărbaţi singuri, cu un trecut misterios. Oare ce legătură au ei cu ucigaşul, poreclit de poliţişti <<Vânătorul de noapte>>?”

Sunt mai multe victime. O acțiune complicată, în care Erika ajunge să-și pună în pericol propria viaţă. Un roman care îl obligă pe cititor să înainteze în lectură cu sufletul la gură. Cum scriu criticii: „Absolut fabulos! Imposibil de lăsat din mână. O lectură de neratat.”

O observație, totuși. Robert Bryndza lucrează după o schemă în care introduce personajele și complică acțiunea. Polițiștii, îndeosebi șefii inspectoarei șefă, acționează potrivit unui tipar care se repetă în ambele romane. Din fericire, un fapt peste care poți trece lesne.

 

 

Robert Bryndza – Vânător de noapte. Al doilea volum din seria Erika Foster. Editura Trei, colecția Fiction Connection. Traucere din engleză de Liviu Szoke. 478 pag.

Topic: 

Format: