Publicat: 24 August, 2019 - 00:00

În urmă cu aproape un an prezentam în această rubrică primul volum al acestei serii despre procese și „viața la Curtea” tribunalelor, care însemna și debutul Elizei Ene-Corbeanu. Prezentat eloghios, atunci, de criticul literar Alex Ștefănescu. Volumul de față este prefațat de Florian Bichir care susține că a îndrăznit „să-și aroge un pic patrenitatea acestui proiect editorial”.

Eliza Ene-Corbeanu reamintim, s-a născut în 1981, este membru în Baroul Bucureşti din 2006, a fost membru în Biroul Electoral Central pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2014 și membru în Biroul Electoral Central la alegerile pentru Senat și Camera Deptaților din 11 decembrie 2016. Împreună cu partenerul ei, avocatul Cristian Ene, a apărat mai multe personalități ale vieții politice și sociale din Romania: Traian Băsescu - președintele României și primar general al Bucureștilor, Adriean Videanu – ministrul al economiei și primar general al Bucureștilor, Vasile Blaga – ministru de interne, Mircea Sandu – președintele Federației Române de Fotbal, Marian Vanghelie - primar sector 5 București. Din luna februarie 2016 semnează rubrica săptămânală „Viaţa la Curte“ în ziarul „Evenimentul zilei”.

„Totul a început – declara autoarea - când Mirel Curea, plăcut surprins de textele mele plasate pe Facebook, mi-a propus să scriu și în Evenimentul zilei. Articolele erau accesate, pe internet, de mii de oameni. Ce-a urmat? Dan Andronic mi-a sugerat să strâng toate aceste proze scurte într-o carte, iar acum, iată-mă aici, cu primul meu volum în brațe”. Era o carte care prezenta unele „dosare” de care s-a ocupat autoarea și care au fost materie primă pentru rubrica din ziar. 

Volumul al doilea, cum spune și subtitlul, evoluează spre interiorul persoanjelor, tot infractori. „În aceste proze scurte – scri e Mirel curea pe coperta a patra -, veritabile și fertile semințe de romane, autoarea merge direct către cauzele esențiale ale conflictelor dintre și din interiorul
personajelor, cele care țin de instanțele psihologice. Întrebările pe
care le naște în mintea cititorului nu mai sunt, ca în primul volum,
legate doar de întâmplare, de rolul și de tâlcurile ei, ci merg către un
motiv fundamental, fatalitatea. Pășim întotdeauna pe drumurile alese de
noi înșine? Cine, ce și cum ne decide destinul? Eliza Ene-Corbeanu dă un
răspuns tulburător, același pe care îl dă cel mai adesea și literatura
sud-americană: nimeni, noi înșine și toată lumea!”

Proze încântătoare, chiar dacă, cum spune autoarea, descoperim „o realitate care multora le este străină”. Toate povstirile sunt inspirate din cazuri reale.

 

 

 

Eliza Ene-Corbeanu – Viața la Curte. Volumul 2. Suflete rătăcite. Jurnalul unor criminali. Editura RAO. Cuvânt-înainte de lector universitar doctor Florian Bichir. 330 pag.

 

Topic: 

Format: