Publicat: 26 Mai, 2019 - 00:00

Născută în 1978 la Buenos Aires, Samanta Schweblin este o foarte apreciată scriitoare argentiniană a noului val. A publicat trei volume de povestiri foarte gustate, cu care a intrat în mai multe antologii internaționale, și mai multe romane. Cu cel de față a debutat în acest gen literar, a obținut un prestigios premiu literar și a ajuns pe lista scurtă a Premiului Man Booker International.

Undeva în Argentina, Amanda își petrece vacanța cu fiica ei Nina, o copilă. Întâlnește într-un sat o femeie fascinantă, Carla, al cărei fiu straniu, David, are o boală ciudată. Treptat, povestea Carlei și conștiința Amandei se întrepătrund, dezvăluind o amenițare ce planează asupra copiilor, asupra lor însele și asupra altora. Ceva în aer sau în apă e contaminat? Cum să deslușești pericolele? În spatele a ceea ce ni se arată se ascund secrete pe care nu le aflăm.

Romanul este structurat ca o piesă de teatru, cu doi protagoniști și foarte puțină mișcare. Tânăra Amanda se află pe patul de moarte, într-un spital de țară. Băiatul David se află lângă ea și-i vorbește. Nu e fiul ei, iar ea nu e mama lui. Dar recompun împreună drama unei familii.

”Vis febril”, spun editorii, ”este un cosmar care se întrepătrunde cu realitatea, o poveste de dragoste, dar și o adevărată pildă de viață. Samanta Schweblin scrie o poveste extraordinară și hipnotică, menită să ne țină captivi și să ne poarte în tenebrele unui univers imaginar șocant.”

Dialogul dintre Amanda și David este în timpul prezent, dar femeia îi relatează băiatului și dialogul din urmă cu câteva zile avut cu mama lui, Carla. Băiatul încearcă să deslușească sensul discuțiilor dintre cele două femei, iar Carla încearcă să explice ce s-a petrecut cu băiatul înaintea sosirii Amandei în sat – o otrăvire misterioasă și misterioasa oroare a unor viermi. Greu de înțeles ce s-a petrecut cu băiatul mai înainte și ce s-a petrecut cu Amanda înainte să ajungă în spital.

Un roman foarte scurt, plin de tensiune, un fel de radiografie a fricii.

”Terifiantă, declara autoarea într-un interviu, este realitatea în care trăim. Tot ce se povestește în carte corespunde realității Argentinei. Consecințele răspândirii produselor chimice, adeseori fatale, fac parte din oroarea stării actuale a câmpiilor argentiniene. Vracii și moașele joacă un rol important, pentru că adesea medicii din zonele rurale lucrează pentru societățile care comercializează aceste produse chimice și ascund riscurile adevărate, modificând statistici și mărturii. În carte nu e vorba de orori prin intervenția unor monștri, ci orori pe care le produce lumnea reală, cea de lângă noi.”

Samanta Schweblin – Vis febril. Traducere din limba spaniolă de Lavinia Similaru. Editura Litera, colecția Cartea pentru toți. 124 pag.

 

 

 

 

Topic: 

Format: