Publicat: 11 Iulie, 2020 - 00:00
Share

Polirom a ieșit pe piață (în pas cu alte edituri ca Integral și Corint) cu un titlu despre pandemia de coronavirus Covid-19 încă înainte ca stare de urgență de la noi să se fi încheiat. Volumul este o mărturie a scriitorului italian Paolo Giordano despre care se spune că ar fi o lectură obligatorie despre această pandemie. Un volum în curs de apariție în 26 de țări.

Paolo Giordano s-a născut în 1982 la Torino. Este doctor în fizică. S-a impus ca unul dintre cele mai importante nume din literatura italiană actuală cu romanul Singuratatea numerelor prime (2008, tradus de  Polirom în 2018), distins cu numeroase premii, între care Premiul Strega și Premiul Campiello pentru debut. A mai scris romanele Il corpo umano (2012), Il nero e l’argento (2014) si Divorare il cielo (2018) si piesele de teatru Galois si Fine pena: ora. Colaboreaza la Corriere della Sera.

Scriu editorii: Pandemia de Covid-19 este cea mai severă criză sanitară din vremurile noastre. Ea ne dovedește cât de complexă e societatea în care trăim, cu raţiunile ei politice, economice, interpersonale și psihologice. Locuind în Italia, una dintre țările cele mai afectate de Covid-19, Paolo Giordano ne arată cum se răspândește această boală în lumea noastră interconectată, ce impact are asupra noastră și ce trebuie să facem. El pune în discuție și alte forme de contaminare – de la criza ecologică până la știrile false și xenofobie – pentru a ne ajuta să înțelegem nu doar cum am ajuns aici, ci și cum, împreună, putem face o schimbare. <<Locuiesc la Roma – scrie el -, dar e ca și cum n-aș mai fi aici. Orașul în care trăim cu toții este acum mai întins și mult mai eteric, centrul nostru afectiv de greutate se îndreaptă spre nordul țării – o geografie nouă, formată din zone roșii care se tot extind pe harta epidemiei și din talk-show-uri la care ne uităm seară de seară... Frumusețea Romei, care așteaptă afară, pare acum incapabilă să ne consoleze...>> (…) <<Nu mi-e teamă că mă voi îmbolnăvi. Atunci de ce mi-e teamă? De tot ceea ce contaminarea ar putea schimba. Mi-e teamă ca nu cumva să descopăr că eşafodajul civilizaţiei pe care o ştiu e asemenea unui castel din cărţi de joc. Mi-e teamă că totul se va nărui, dar mi-e teamă şi de situaţia contrară: că spaima va trece degeaba, fără să lase în urmă vreo schimbare.>>”

Paolo Giordano a început să scrie la această carte în luna februarie, când în lume erau numai 85 000 de cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus, iar numărul deceselor se apropia de 3 000. Astăzi, s-au îmbolnăvit aproape cinci milioane de persoane, iar numărule deceselor a trecut de două sute de mii. Mesajul lui Giordano e sumbru: „…tot ceea ce se întâmplă cu Covid-19 se va întâmpla tot mai adesea. Contaminarea e doar un simptom. Ecologia este infectată.”„În vremea contaminării, ştiinţa ne-a dezamăgit. Aveam nevoie de certitudini, dar ni s-au oferit opinii. Am uitat că întotdeauna a fost astfel şi că, în ştiinţă, îndoiala e şi mai sfântă decât adevărul. Acum nu ne mai pasă de asta. Ne uităm la experţii care se ceartă, cum fac copiii care îi văd pe părinţi certându-se: de jos în sus. Apoi începem să ne certăm între noi.”

O carte sumbră și în ceea ce privește viitorul: chiar și când această criză se va fi încheiat, omul va continua să distrugă natura.

 

Paolo Giordano – În vremea contaminării. Editura Polirom. Traducere și note de Anamaria Gebăilă

Topic: 

Format: