31 ianuarie 2023

Lecturi de weekend: „Vremea lui floppy disk” de Luminița Zaharia

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

”Floppy disk”-ul sau discheta este un dispozitiv de memorie externă pentru stocarea de date pe un disc magnetic flexibil rotitor, care poate fi transportat și introdus și utilizat pe alte computere, dacă dispun de o unitate de dischetă. Trimiterea la care se referă poeta este, prin urmare, foarte evident, nu trebuie explicat.

Luminița Zaharia, născută la Turnu Măgurele, în 1964, a debutat într-un ziar în 1991, este o poetă harnică, a publicat mult (cred că vreo 14 volume), a obținut și câteva premii la festivaluri de poezie ori reviste; scrie și proză, dar pasiunea ei este poezia. De altfel, a și scris, în urmă cu câțiva ani: „poezia e o Ana/ ce așteaptă de un secol / (în ploaie, în vânt, în zăpadă)/să fie zidită”. Superb!

Recent a publicat la editura clujeană Neuma volumul de versuri pe care îl semnalăm astăzi, despre care Horia Gârbea scria:

„Poeta Luminița Zaharia – o numesc așa cu convingere, deși a scris proza – ofera un volum surprinzător. Ea este efectiv în verva și trece cu brio examenul jocului de-a inocența. Mai degrabă eseuri ironice versificate, textele sale nu stau pe gânduri să aleagă între good poet și bad poet. Incă de pe vremea lui floppy disk, ele s-au aliniat de partea cea bună.”

Și exemplifică cu „migrator”:

„sunt o fată din popor/ din poporul migrator/ am stat la incubator/ am strîns ața pe mosor/ ața cînd s-a deșirat/ spre fantasme am migrat/ nu c-aș fi acum fantastș/ carne am, cultură vastă/ șlapi aduși tocmai din china/ împac oul cu găina/ spirit critic dezvoltat/ folosit la depilat/ gospodină mi-e lozinca/ nu ard gazul, doar budinca/ rododendroni cresc în glastre/pentru bis-urile voastre!”

Luminița Zaharia – Vremea lui floppy disk. Poezie. Editura Neuma. 91 pag.