23 mai 2022

Lecturi de weekend: „Zile de plumb„ de Lucian Ciuchiță

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Lucian Ciuchiță este poet, romancier, dramaturg și scenarist. Născut în 1969, cu un doctorat în cibernetică, a lucrat o vreme în Televiziunea română, a făcut filme documentare; a fost profesor universitar. A debut ca scriitor în 1996. A publicat vreo treizeci de cărți.

Despre romanul de față, scriu editorii:

„Cu acțiunea plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o perioadă cu mari tensiuni și nedreptăți, spune povestea Mariei, o tânără cu un trecut tulburător și un viitor incert. Însă acest nou roman al lui Lucian Ciuchiță este mai mult decât un simplu roman istoric, cu o eroină puternică, el urmărește și profundele implicații psihologice, într-o manieră ușor sarcastică, o analiză subtilă a unui suflet bântuit de amintiri cumplite”.

Al Doilea Război Mondial era pe sfârșite. Hitler își spunea speranța în ingredientul lipsă, apa grea, aflat undeva în Turcia, pentru funcționarea unui recator nuclear și implicit a bombelor nucleare pe care I le promiteau savanții și militarii. Apa grea urma să fie adusă în Germania prin teritoriul României, încă aliat care în acele zile. Totul se schimbă când intervin spionii forțelor aliate, iar Romania întoarce armele. Zile încărcate de plumb. Firește, totul este topit și într-o poveste de dragoste.

Lucian Ciuchiță – Zile de plumb. LiterPress Publishing. 307 pag.