Publicat: 4 Iulie, 2020 - 00:00
Share

Ultima carte publicată de Romain Gary, în 1980, Zmeie de hârtie, este unul dintre cele mai frumoase și mai emoționante romane de dragoste având ca fundal cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru Ludo, naratorul, un băiat normand, unica iubire din viață apare când el are zece ani, în 1930, și o întâlnește pe Lila Bronicka, o aristocrată poloneză care își petrece vacanța în Normandia, împreună cu părinții. N-o va uita niciodată. De la moartea părinților, Ludo trăiește cu tutorele său, un poștaș de țară. Ludo are o memorie „istorică”, devine secretarul contelui, jucător la bursă și la marile cazinouri ale Europei, pleacă cu familia acestuia în Polonia, în iunie 1939, dar e obligat să revină în Franța, când izbucnește războiul și Polonia este invadată de naziști,. Ludo nu mai află nimic despre familia iubitei. Vrea să să angajeze în armată. se alătură Rezistenței și nu obosește să o caute pe Lila, sprijinindu-se mereu pe amintirea zmeielor de hârtie, simbol al îndrăznelii și libertății. Firește, se întâmplă multe alte lucruri, unchiul Ambroise e arestat de nemți, ajunge la Buchenwald și Auschwitz, unde va sta douăzeci de luni și de unde revine din fericire (!), iar până la urmă Ludo se va căsători cu Lila. Optimismul și încrederea în umanitate ale lui Romain Gary par nesfârșite.

În jurul lui Ludo sunt personaje uimitoare: unchiul Ambroise Fleury, care își trece viața construind zmeie de hârtie, bucătarul Marcellin Duprat

La scurt timp după publicarea acestui roman, Romain Gary s-a sinucis.

Romanul a fost adaptat pentru televiziune, în 1983, în patru episoade, cu Anne Gautier, Jacques Penot, Jean-Marc Thibault, Paul Crauchet și Rosy Varte în rolurile principale. O nouă versiune a fost turnată în 2007, cu Tchéky Karyo (Ambroise), Marc-André Grondin (Ludo) și Gaëlle Bona (Lila).

 

Romain Gary – Zmee de hârtie. Editura Humanitas fiction, colecția Raftul Denisei. Traducere din franceză de Liviu Papuc. 308 pag.

 

Topic: 

Format: