26 aprilie 2024

Lege pentru românii afectaţi de poluare remanentă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Parlamentul României a adoptat astăzi, 27 aprilie 2022, proiectul legislativ privind reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani pentru locuitorii din Vaţa de Jos şi Răchitova (judeţul Hunedoara), pe care l-am iniţiat la finalul anului trecut.

În procesul legislativ au mai fost incluse pe această listă şi localităţi din judeţele Braşov, Dolj şi Harghita, care se confruntă cu situaţii similare. Este un act de normalitate, care vine să corecteze şi să completeze un cadru legislativ deja existent, în spiritul echităţii şi a solidarităţii naţionale.

Statul român are datoria de a asigura condiţii egale de trai pentru toţi cetăţenii săi, iar pentru acest lucru trebuie să ţinem cont inclusiv de realităţile de la nivelul fiecărei comunităţi. Există anumite regiuni care au fost supuse unui grad mai ridicat de poluare şi risc medical faţă de media naţională. Una dintre ele este în judeţul Hunedoara, unde activităţile industriale şi miniere au reprezentat principala sursă de dezvoltare pentru zeci de ani.

Judeţul Hunedoara, după Bucureşti, contribuia cel mai mult la PIB-ul României spre finalul anilor 1980. Odată cu industria şi activitatea minieră s-a dezvoltat şi un mediu poluant. Locuitorii comunelor Vaţa de Jos şi Răchitova din judeţul Hunedoara au fost expuşi la numeroase mijloace de poluare, care au dăunat şi au până în ziua de astăzi urmări semnificative asupra sănătăţii generale în comunităţile locale respective. Fabrici de var, cărămidă, calcită, vopsele, mine, toate aceste activităţi au produs şi locuri de muncă, respectiv dezvoltare economică, dar au venit cu un preţ: o speranţă de viaţă scăzută.

Continuăm să facem proiecte de lege care să vină în sprijinul românilor. Din păcate, USR s-a opus acestei iniţiative şi toţi deputaţii lor au votat împotriva adoptării. Inclusiv reprezentantul din judeţul Hunedoara. Doresc să le mulţumesc colegilor parlamentari care au susţinut acest proiect şi care au înţeles situaţia hunedorenilor din Vaţa de Jos şi Răchitova.

Natalia-Elena Intotero, deputat PSD, preşedintele Comisiei pentru învăţământ
27.04.2022

Sursa foto: Facebook Natalia-Elena Intotero,