Publicat: 18 Noiembrie, 2014 - 16:53
Share

Plenul Camerei Deputaților a respins, marţi, Legea amnistiei și grațierii, cu 293 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere.

Anterior, marţi, Comisia juridică a decis, în unanimitate, să formuleze raport de respingere la proiectul legii amnistiei şi graţierii.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, l-a somat pe premierul Victor Ponta, în cadrul dezbaterilor televizate din campania electorală, să impună convocarea Parlamentului pentru a respinge definitiv această lege.

Proiectul Legii amnistiei şi graţierii, care se află din 2013 la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, prevede amnistierea infracţiunilor pedepsite cu până la 7 ani de închisoare sau amendă. Amnistia ar duce şi la recăpătarea drepturilor civile, în cazul în care acestea ar fi fost suspendate. 

Ar fi exceptate de la amnistie pedepsele pentru infracţiuni grave, ca incestul, proxenetismul, pruncuciderea, coruperea sexuală, dar şi luarea de mită şi evaziunea fiscală. 

Proiectul prevede şi graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare pînă la 6 ani inclusiv, precum şi a pedepselor cu amenda, aplicate de instanţa de judecată.  

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că reprezentanţii PSD şi ai celorlalte formaţiuni din coaliţie vor vota, marţi, în Parlament, pentru "respingerea definitivă" a legii amnistiei şi graţierii şi pentru încuviinţarea cererilor Justiţiei.

 

 

stire in curs de actualizare