Publicat: 10 Decembrie, 2013 - 11:45
Share

Legea amnistiei şi graţierii a fost votată, luni seară, în Camera Deputaţilor. Parlamentarii au prelungit termenul, putând intra sub incidenţa legii cei condamnaţi pentru infracţiuni care au primit pedepse cu închisoarea de până la şase ani. Iar pentru graţiere se încadrează cei care au pedepse de până la şapte ani de închisoare cu executare.

Proiectul a fost iniţiat de deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu.

Termenele anterioare erau de până la patru ani pentru amnistie şi de şapte ani pentru graţiere.

Proiectul ar putea fi salvarea finanţatorului Stelei, Gigi Becali, care a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale.

Amnistirea nu se aplică la infracţiuni precum luare şi dare de mită, deturnare de fonduri, omor, vătămare corporală gravă, tortură, evadare, proxenetism.
 
"Amnistia înlătură răspunderea penală pentru infracţiunea săvârşită, în toate formele ei de participaţie penală, autor, coautor, instigator, complice şi participaţie improprie. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură şi executarea pedepsei pronunţate, precum şi celelalte consecinţe ale condamnării. În cazurile prevăzute la alin.(3) amenda încasată anterior amnistiei nu se restituie. Amnistia nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi asupra drepturilor persoanei vătămate", se arată în proiect.