Publicat: 25 Ianuarie, 2012 - 13:17

CCR a admis sesizarea USL privind neconstituţionalitatea Legii de comasare a alegerilor.
 
Curtea Constituţională a României a evaluat, Miercuri, dezbaterile pe Legea privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare, contestată de parlamentari ai USL.

Curtea Constituţională a decis să amâne, din nou pe data de 18 Ianuarie, dezbaterea pe marginea sesizării USL privind comasarea alegerilor.

Pe 22 decembrie 2011 a fost depusă la CCR sesizarea, iniţial fiind programată pentru dezbatere pe 12 ianuarie, însă judecătorii instanţei constituţionale au amânat-o.

"Prin legea pentru comasarea alegerilor se încalcă articolul 1 din Constituţie privind separarea puterilor în stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internaţionale - respectiv Codul bunelor practici în materie electorală, dar şi articolele 15, 36, 37, 124 şi 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor şi preşedinţilor de consilii", a declarat Mircea Duşa,liderul deputaţilor PSD,în decembrie 2011.

Tot atunci PSD emitea un comunicat de presă în care avertiza că "PDL şi aliaţii săi au decis că oamenii pot să voteze doar când decide puterea politică, nu când o cer actele constitutive ale unui stat care se pretinde democratic''.

Opoziţia susţinea că, în condiţiile în care preşedintele statului îşi permite să susţină că ''stabilitatea'' - ''adică menţinerea puterii'' - este mai importantă decât democraţia, ''este clar că România se situează deplin în afara valorilor Uniunii Europene''.