Publicat: 31 Octombrie, 2013 - 10:06
Share

Deputaţii au decis ca un proiect de lege a insolvenţei persoanelor fizice, iniţiat de deputatul minorităţii italiene din România, Mircea Grosaru, împreună cu alte două iniţiative pe aceeali temp depuse în 2010 dar neaprobate, să fie discutate la pachet cu noul Cod al insolvenţei.

"Noi vom propune, și au fost de acord și ARB și CSM, ca acest proiect privind insolvența persoanelor fizice să fie discutat ca parte componentă a Codului insolvenței', a spus Grosaru, citat de Agerpres.

Potrivit lui Grosaru, proiectul insolvenței persoanelor fizice prevede ca atunci când o persoană acumulează datorii mai mari de 10.000 de euro pe care nu le poate achita către bănci sau către diverse persoane fizice sau juridice să se declare în insolvență printr-o declarație pe propria răspundere.

Florin Danescu (foto), presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a participat la dezbaterea legii si a declarat ca ARB are cateva temeri cu privire la aceasta lege, aratand ca o astfel de initiativa „ar putea fi preluata, aplicata si folosita prin lege impotriva legii”. Probabil ca Danescu a vrut sa invoce hazardul moral, vrand sa spuna ca de aceasta lege ar putea profita si cei care nu au cu adevarat probleme in a-si achita datoriile catre banci.

În opinia oficialului ARB, o lege privind insolvența persoanelor fizice ar trebui să aibă la bază o cercetare și acordul tuturor părților implicate, BNR, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, Agenția Națională pentru protecția consumatorului și ARB, fără să fie influențată de presiuni de natură politică sau să fie afectată disciplina financiară.

El a spus că numai în aparență există o presiune a creditorilor asupra debitorilor pentru plata ratelor restante și că ar fi supuși unor măsuri care nu le dau posibilitatea redresării financiare sau restructurării creditelor.

"Noi credem că, dimpotrivă, această aparență nu corespunde realității deoarece băncile și-au asigurat soluții de restructurare a creditelor, prin norme și reglementări, pentru a evita intrarea debitorilor în incapacitatea de plată și începerea recuperării creanțelor prin proceduri judiciare", a susținut Dănescu.

Potrivit oficialilor ARB, 20% din volumul creditelor acordate de bănci sunt restructurate, iar băncile încearcă întotdeauna să-și ajute clienții.

"Din datele oficiale ale BNR, astăzi, 715.705 clienți persoane fizice au băncilor dețin restanțe mai mari de 30 de zile, implicit cu o sumă mult mai mică se află în curs de executare", a precizat Dănescu.

Sursă: Bancherul.ro