Publicat: 12 Februarie, 2013 - 17:36
Share

Plenul Senatului a respins marți, cu 118 voturi "pentru", Legea Lustrației care limitează temporar accesul la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere ale regimului comunist.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
După ce a fost depusă la Senat în vara lui 2005, legea a trecut de Parlament la 19 mai 2010, însă a fost contestată imediat la CCR și Curtea a admis sesizarea la 7 iunie 2010. Reintrată în circuitul parlamentar, legea a fost tergiversată până pe 28 februarie 2012, când a trecut din nou de Parlament.

De această dată, însă, la CCR a fost depusă o nouă contestație din partea Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, astfel că la 28 martie CCR acceptă sesizarea și declară Legea Lustrației neconstituțională în integralitatea sa.
 
Legea Lustraţiei făcea o deosebire între cei care candidează pentru o funcţie şi cei care sunt numiţi: preşedintele, primarii, preşedinții de CJ, consilierii local și județeni, acestora nu le-ar fi fost blocată candidatura, ei fiind nevoiți doar să dea o declaraţie pe proprie răspundere privind trecutul lor. Pe de altă parte, toți cei numiți în funcție după intrarea în vigoare a legii lustrației ar fi urmat să fie verificați de CNSAS.