Publicat: 26 Decembrie, 2018 - 13:26
Share

În anul 2016 s-a adoptat Legea nr. 217 privind diminuarea risipei alimentare. Legea a fost modificată si completată prin Legea nr. 200/2018 şi publicata in Monitorul Oficial 647/ 25.07.2018.

În conformitate cu dispoziţiile art. II al Legii nr.200/2018 este necesar ca până la data de 1 februarie 2019, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii sa elaboreze norme metodologice de aplicare a legii.

Companiile din industria agroalimentară vor avea obligaţia să elaboreze anual un pan de diminuare a risipei alimentare, în primul timestru al fiecărui an, pe care îl vor prezenta autorităţilorşi să transmită la Ministerul Agriculturii până la 31 martie al fiecărui an rapoartele pentru anul precedent.

Măsura face parte din normele de aplicare a Legii privind diminuarea risipei alimentare, puse în dezbatere publică. Documentul prevede că operatorii economici din întregul lanţ agroalimentar, indiferent de forma de organizare, autorizaţi/înregistraţi sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea donării/comercializării de produse agroalimentare, iau măsuri ca în toate etapele de producţie, de procesare, depozitare, distribuţie şi comercializare a alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare, să fie respectate dispoziţiile cu privire la siguranţa produselor agroalimentare conform regulamentelor europene şi naţionale.

Tag-uri Institutii: