25 iunie 2022

Legea offshore: veniturile vor fi atribuite în proporţie de 60% – statului român şi 40% – investitorului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Legea offshore serveşte interesului naţional

Am votat astăzi cu toată convingerea pentru adoptarea Pl-x nr. 262/2022, adică Legea offshore.

Cred cu tărie că, în lumea de astăzi, interesele naţionale trebuie să primeze în adoptarea cadrului legislativ. Iar Legea offshore, adoptată astăzi, este un exemplu în acest sens. Dar izolaţionismul ceauşist nu este o opţiune viabilă.

Proiectul Legii offshore a fost depus în Parlament de PNL, prin semnătura premierului Nicolae Ciucă şi a ministrului Energiei, Virgil Popescu. După promulgarea legii, România va deveni independentă din punct de vedere energetic, va produce mai mult decât va consuma şi va deveni un furnizor de securitate energetică regională.

Legea deblochează investiţiile din Marea Neagră şi asigură mediului de afaceri din domeniu stabilitate şi predictibilitate legislativă. Investitorii aveau nevoie de un cadru fiscal mai prietenos.

Legea offshore stabileşte un regim fiscal competitiv, veniturile fiind împărţite în proporţie de 60% – statul român şi 40% – investitorul. Acelaşi cadru fiscal va fi şi pentru investiţiile onshore de adâncime. Este vorba aici în special de cel mai mare zăcământ onshore descoperit în ultimele trei decenii pe teritoriul României, la Caragele (jud. Buzău), unde exploatarea va începe în 2024.

Prin întârzierea adoptării acestui proiect, în anii care au trecut, nu s-a întâmplat altceva decât ca dependenţa României faţă de gazul rusesc să persiste, din 2018 până în prezent.

Adoptarea Legii offshore va însemna, cu siguranţă, că de acum înainte gazul românesc va înlocui gazul rusesc în casele noastre.

Deputat PNL Bacău
Elena Hărătău

Comunicat de presă – deputat PNL Elena Hărătău

Sursa foto: cdep