Publicat: 13 Ianuarie, 2012 - 10:26
Share

 

Conform normelor de tehnică legislativă, legea a intrat în vigoare din 13 Ianuarie 2012.
 
Actul normativ, care anunţă reducerea taxei de poluare cu până la un sfert în cazul maşinilor noi, le va permite celor care au plătit în vechea variantă, adică după 1 Iulie 2008, să îşi recupereze eventualele diferenţe.
 
Deocamdată este neclar câţi bani ar putea fi obligat să restituie Ministerul Mediului, dar ministrul László Borbély a estimat că suma totală nu va depăşi 200 de milioane de lei. Totul depinde însă, a mai precizat ministrul mediului, de câţi cetăţeni vor veni şi vor cere banii înapoi.
 
Noua lege cu privire la modificarea taxei de poluare, care se aplică acum nu doar pentru maşinile nou-înmatriculate pe piaţa locală, ci şi pentru cele second-hand din România pentru care nu s-a aplicat taxa de poluare a fost publicată ieri, 10 Ianuarie în Monitorul Oficial al României, urmând a intra în vigoare la trei zile de la publicare. Mai mult, noua formă a legii permite ca cei care au plătit o taxă de poluare mai mare decât cea actuală să li se returneze diferenţa.
 
În termen de 15 zile de la publicarea legii vor fi adoptate normele metodologice de aplicare.
 
Astfel, Cei care doresc să achiziţioneze un automobil la mâna a doua înmatriculat în România înainte de 1 ianuarie 2007 mai aceasta posibilitate până la finele lunii, când noua taxă de poluare va intra în vigoare şi, implicit, până când nu vor fi obligaţi să o achite la reînmatricularea maşinii pe numele lor.
 
Potrivit noii legi obligaţia de plată a taxei intervine acum şi cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, în România, asupra unui autovehicul înmatriculat pe teritoriul României anterior datei de 1 ianuarie 2007.
 
Obligaţia de plată a taxei intervine şi în cazul autovehiculului înmatriculat pentru prima dată, în România, după 1 ianuarie 2007, care întruneşte cumulativ următoarele condiţii: pentru el nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule; 2. Face obiectul primei transcriei a dreptului de proprietate, în România, după intrarea în vigoare a prezentei legi. La revânzarea unei maşini înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 în ţară cumpărătorul va plăti taxa. Restituiri pot cere cei care au plătit taxa auto între iulie 2008 şi momentul prezent în cazul în care au plătit o taxă mai mare decât reiese din calculele pe noua lege.
 
Cetăţenii care intenţionează să vină şi să ceară vor avea la dispoziţie, de mâine, pe site-ul Fondului pentru Mediu, www.afm.ro, modalitatea completă de calcul a acestei taxe. În formulă se vor trece elemente din cartea de identitate a maşinii şi din certificatul de înmatriculare. Proprietarii de maşini, cărora calculatorul virtual le va comunica faptul că au de recuperat bani, vor trebui apoi să se înarmeze cu răbdare şi să depună la administraţiile fiscale o cerere de restituire şi mai multe documente în original şi copie. Dacă au însă datorii la fisc, sumele restante vor fi recuperate de stat, după caz, din respectiva diferenţă. Banii ar trebui să ajungă în portofelele celor care au urmat toţi paşii în cel mult 45 de zile.
 
Specialiştii în piaţa auto spun că această nouă taxă de poluare ar putea, efectiv, duce la dispariţia vânzărilor de maşini mai vechi de opt-zece ani, şi asta pentru că valoarea taxei ar putea depăşi preţul maşinilor.