8 august 2022

Legenda Meşterului Manole în Galeria de Artă Veche Românească a MNAR

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Duminică, 19 decembrie, de la ora 17:00, Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la o nouă reprezentaţie a legendei Meşterului Manole, un recital care pune în cheie contemporană balada Meşterului Manole, într-o interpretare de excepţie, susţinută de cunoscuta interpretă Viorica Vatamanu, în regia lui Gavriil Pinte. Un spectacol sinestezic, care prin intermediului muzicii, poeziei, dar şi printr-o serie de efecte sonore, realizate cu instrumente speciale, comunică emoţia care însoţeşte legenda mănăstirii de la Curtea de Argeş şi sfârşitul tragic al celor care au construit-o.

Spectacolul a fost gândit ca un element complementar expoziţiei: Dincolo de legendă. Neagoe Basarab, care poate fi vizitată la Galeria de Artă Veche Românească; expoziţie dedicată artei din epoca lui Neagoe Basarab (1512-1521) şi care marchează 500 de ani de la moartea sa, propunând o lectură insolită a operei sale culturale. De fapt, scenografia sălii sugerează un spaţiu inventat de meşterii lui Neagoe Basarab şi replicat în marile ctitorii voievodale din spaţiul românesc. Zona centrală, animată de imagini ale tezaurelor culturale datorate lui Neagoe Basarab, aflate în colecţii din întreaga lume, reprezintă totodată şi scena pe care se derulează această reprezentaţie inedită a legendei Meşterului Manole.

* Accesul la eveniment se va face în baza biletului de intrare la Galeria Naţională, cu respectarea normelor legale de protecţie împotriva virusului SARS-COV-2 aflate în vigoare.

*** Viorica Vatamanu este absolventă a Academiei de Teatru şi Film „I.L. Caragiale” din Bucureşti. În 2008 obţine titlul de Doctor în Teatru în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, unde este şi cadru didactic, conferenţiar.

A făcut parte din distribuţia a numeroase spectacole de teatru, în ţară şi străinătate, a lucrat cu cei mai importanţi regizori români: Dan Piţa, Stere Gulea, Mihai Mălaimare, Sanda Manu, Eusebiu Ştefănescu, Cătălina Buzoianu, Alexa Visarion, Gavriil Pinte, Cristian Munteanu etc. A realizat numeroase spectacole – recital, fiind laureată a diferitelor festivaluri de interpretare, dar şi spectacole – concert, alături de binecunoscutul percuţionist Alexandru Matei.

Gavriil Pinte a absolvit Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, specializarea Actorie (1985) şi Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, specializarea Regie de teatru (1996). A fost cadru didactic, asistent universitar, la Universitatea de Artă din Târgu Mureş, Catedra de Arta actorului (1988 -1991) şi la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, Catedra de Arta actorului (1991 -1999). După terminarea primei facultăţi, Gavriil Pinte a activat la Teatrul de Nord din Satu Mare. Din 1999 până în prezent, este regizor artistic în cadrul Redacţiei Teatru a Societăţii Române de Radiodifuziune. Are în portofoliu numeroase spectacole pentru care a semnat regia, care au fost jucate pe cele mai importante scene teatrale din România.

Program de vizitare:
Miercuri – Duminică: 10:00 -18:00
Preţ bilet: 20/10/5 lei