20 septembrie 2021

Legume și fructe de sezon: cum le curățăm de chimicale

legume, fructe

Food background with assortment of fresh healthy organic fruits and vegetables on the table

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Agenția Europenă pentru Securitate Alimentară ne avertizează:  fructele și legumele cultivate în extrasezon sunt pline de chimicale. Recomandarea firească este să ne axăm pe aceste alimente în sezon. Păi asta și facem în miezul verii: ne axăm pe legume și fructe de sezon. Suntem în siguranță 100%? Păi nu, spune aceeași agenție. În sezon, concentrația de substanțe nocive este… doar ceva mai mică.

Pesticide menite să țină la distanță dăunătorii. Îngrășăminte menite să grăbească coacerea. Nitriți și sulfiți meniți și să prelungească ”speranța de viață” pe rafturile magazinelor. Substanțe chimice cu toxicitate dovedită. Plus cohorte de bacterii, în frunte cu salmonella și E. coli, rezultate din lanțul de recoltare, transport, depozitare, comercializare. Ne sunt livrate la pachet în prețul deloc modic al fructelor și legumelor de sezon.

”Adaos comercial”: grave probleme de sănătate

Aceeași Agenție Europeană pentru Securitatea Alimentară ne informează: circa 60% din legumele și 30% din fructele de pe piață conțin pesticide. Chimicale mană cerească pentru producători, belea pentru consumatori: ingestia lor sistematică dăunează grav sănătății. Este asociată problemelor respiratorii, bolilor glandei tiroide, toxicității hepatice, modificărilor formulei sangvine, diferitelor tipuri de cancer… Cum ne ferim?

Dacă nu ne ține buzunarul să cumpărăm bio (mai ales că această etichetă este uneori doar o legendă), ne rămâne varianta pur gospodărească: să curățăm legumele și fructele de chimicale, înainte de a le consuma.  Iată câteva variante de lucru.

Simplu și sigur: curățat de coajă

În majoritatea cazurilor, toxinele în coajă se acumulează. Deci morcovii, cartofii, rădăcinoasele etc., care oricum se consumă curățate de stratul exterior, sunt mai sigure. Dar mărul nu are aceeași savoare dacă l-ai cojit. Îl speli bine cu apă? Fie ea rece sau caldă, tot nu este de folos. Pentru că mulți poluanți și multe pesticide de pe suprafața alimentelor sunt liposolubile – nu cedează la spălarea cu apă.  Deci…

Așa da: 4 soluții eco

  • Oțet și apă: o parte oțet (din vin sau de mere – nu contează, oțet să fie) + 4 părți apă. Se țin legumele/fructele cufundate, preț de 4-5 minute, în acest amestec. Fac excepție cele cu coajă poroasă, care absoarbe gustul și mirosul de oțet.
  • Bicarbonat de sodiu și suc de la lămâie. Proporții: o lingură de bicarbonat de sodiu + 500 ml de apă. Se lasă legumele/fructele 4-5 minute, apoi se clătesc din abundență. Cu aceeași rezervă pentru coaja poroasă: bicarbonatul de sodiu absorbit îi dă un gus sălciu-amărui.
  • Praf de bicarbonat de sodiu sau praf de copt: se freacă ușor coaja cu un strat de praf, apoi se clătește cu multă apă.
  • Suc de lămâie sau sare de lămâie dizolvată în apă (o lămâie mare sau o lingură de sare de lămâie la 500 ml de apă). Se țin alimentele circa 15 minute.

Așa nu!

  • Săpun sau detergent de vase. Înainte de a consuma alimentele, asigurați-vă că le-ați spălat foarte bine – sună un promo dintr-o campanie anticovid. A nu se înțelege însă că spălat foarte bine înseamnă spălat legume și fructe cu săpun sau detergent de vase. Mai ales când vorbim despre coaja poroasă care, cum spuneam mai sus, absoarbe chimicalele. Oricât ai clăti după aceea sub jet de apă, tot pot rămâne depuneri de substanțe chimice în coajă.
  • Fierbere. Toxinele nu se elimină nici prin fierbere, cel puțin în cazul portocalelor și lămâilor – cele mai populare fructe în materie de dulciuri. Pesticidele și substanțele antimucegai cu care sunt tratate se lipesc efectiv de coaja lor uleioasă și nu pot fi eliminate prin spălare. Mai mult, pentru că pătrund, în cele mai multe cazuri, și în interiorul fructelor, nu dispar nici prin fierbere. Deci, dragi gospodine, spuneți adio cojii rase de lămâie sau portocală din prăjituri și dulcețuri. Oricât de greu v-ar fi să trădați tradiția.