Publicat: 25 Septembrie, 2015 - 09:49
Share

 România a susţinut, la Consiliul European de la Bruxelles, "nu cifra de 1785 (refugiaţi pe care poate România să îi primească - n.r), ci principiul fundamental", a declarat consilierul prezidenţial Leonard Orban.

"Linia roşie a fost caracterul voluntar, nu caracterul obligatoriu", a explicat Leonard Orban, la TVR, care a adăugat că, în democraţie, poţi să ai opinii, poţi să ţi le exprimi.

"Faptul că-ţi exprimi opiniile şi faptul că votezi altfel decât votează majoritatea e un joc periculos? E periculos să ne gândim că aşa ceva poate să fie un joc periculos", e de părere consilierul prezidenţial.

Leonard Orban a explicat că mesajul preşedintelui Klaus Iohannis a fost: "Da, am avotat într-un anumit sens, acceptăm votul, şi-l vom implementa. Nu uitaţi că alţii n-au transmis acest mesaj", spune consilierul preşedintelui.

Miniştrii de Interne din Uniunea Europeană au aprobat marţi planul de relocare a 120.000 de refugiaţi, aşa numitele "cote obligatorii". România a votat împotrivă, alături de Cehia, Slovacia şi Ungaria. Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor exprimate, în condiţiile în care Consiliul ia, de obicei, decizii în unanimitate.