Publicat: 2 Februarie, 2012 - 14:25
Share

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat, Joi, că nivelul real al fondurilor structurale absorbite de către România este de 18,5%-19%.

"Asociem procentul privind fondurile structurale și de coeziune - care, în momentul de față, conform evaluărilor noastre, este de 5,5%, dar în realitate este 6,6%, pentru că au fost aprobate niște sume, dar care nu au intrat la bugetul României, pentru că încă nu există încă bani pentru fondul de coeziune la nivelul bugetului UE. Se asociază acest procent cu întreaga rată de absorbție a fondurilor comunitare. În ceea ce privește agricultura, în plățile directe rata de absorbție e apropiată de 100%, au fost aplicate doar câteva corecții. În ceea ce privește fondul de dezvoltare rurală procentul de absorbție se situează în jur de 30%. Dacă tragem undeva linie și adunăm toate fondurile care au fost real absorbite (...) undeva procentul este în jur de 18,5-19%, procent din totalul de 35,4 miliarde de euro", a declarat Orban.

"Contrar opiniilor, contrar nenumăratelor declarații care se mai fac în continuare, România nu este un contributor net la bugetul Uniunii Europene", a susţinut Leonard Orban, la conferința "România în UE. Cinci ani de la aderare".

Ministrul afacerilor europene a tras atentia că România este în pericol să piardă sume mari din cauza întârzierilor.

"Va începe în mod masiv procesul de dezangajare, în special în ceea ce privește fondurile structurale și de coeziune. Va fi prezent încă de la sfârșitul acestui an, iar riscurile majore pentru România vor fi la sfârșitul anului 2013, când, cel puțin în ceea ce privește fondurile de coeziune, sumele cheltuite în total vor trebui să fie mai mari de 8 miliarde de euro. Ceea ce se întâmplă în 2012 este fundamental pentru bilanțul final al perioadei  pe care o parcurgem 2007-2013. Dacă eforturile care se fac anul acesta vor fi întrerupte într-un fel sau altul, dacă nu va exista continuitate, dacă va exista cel mai mic accident în ceea ce privește continuarea cursului pe această zonă, efectele se vor resimți puternic, chiar foarte puternic la nivelul anului 2013, la sfârșitul anului 2013, când se va pune problema pierderii nu a zeci de milioane, ci a miliarde de euro. Asta e miza anului 2012 din punctul de vedere al utilizării fondurilor comunitare", a mai spus Leonard Orban.