Publicat: 21 Aprilie, 2019 - 00:00
Share

Cartea de față a fost inițial o expoziție, deschisă vreme de câteva săptămâni, anul trecut, iar mai înainte o cercetare antropologică și de istoria artei aprofundată pe un segment sensibil istoric precum cel al ”Epocii de Aur”.

 

La sfârșitul verii anului trecut, timp de o lună, la Muzeul Municipiului București/Muzeul Nicolae Minovici a putut fi văzută expoziția ”Viață privată și practici sociale în Epoca de Aur”, curator Cosmin Năsui, expoziție nerecomandată tinerilor sub 18 ani. Lucrările de artă proveneau din colecția George Șerban și colecția Năsui, iar materialele de arhivă din colecția Năsui. Inevitabil, expoziția a fost însoțită de acest volum bilingv, îndrăzneț, surprinzător și necesar, pe care-l prezentăm acum. Sunt, ca și în expoziție, o serie de lucrări erotice, dar și materiale de arhivă: reviste de femei, cărți de igienă, de educație sexuală, despre adolescență ș.a. Majoritatea desenelor nu au fost publicate în comunism, dar au circulat în cerc restrâns. Și mai sunt și picturi sau desene ale unor pictori celebri.

Textele sunt o încântare. La început, acum mai bine de un deceniu, a început o cercetare a reprezentării erotismului și sexualității în cultura vizuală din perioada comunistă a Epocii de Aur, marcată de politicile lui Nicolae Ceaușescu. În epoca Ceaușescu au existat schimbări majore în România: modelul familiei monogame, copii nedoriți din orfelinate, combaterea prostituției, explozia chiuretajelor, repunerea în discuție a drepturilor femeii și a egalității sociale, explozia demografică a generației „decrețeilor”.

Cosmin Nasui face o cronologie a sexualității în „Epoca de Aur” și a efectelor ei post 1989, scrie despre cuplul comunist, dar și despre reprezentarea artistică a erotismului și sexualității în „Epoca de Aur”. Sunt de folos interviurile cu Wanda Mihuleac, Dan Silviu Boerescu și Dinu Adam. Cristian Vasile scrie despre viaţa privată şi erotism în contextul comunist românesc (cu o atenţie specială asupra unor artişti). Iar Călin Hentea și-a luat drept temă ”ipocrita pudibonderie şi sexualitatea lăturalnică în filmul românesc din <<Epoca de Aur>>”.

Volumul cuprinde 120 de ilustrații color și 50 alb-negru.

În centrul ilustrațiilor volumului (cum a fost și în expoziție) stau lucrările graficianului Ion Panaitescu și celebra sa mapă ”Al XIII-lea Congres. Politică cu delicatexte”, xilogravuri color din 1982. Sunt imagini explicit sexuale, combinate cu sloganuri comuniste sau cu citate din discursurile lui Nicolae Ceaușescu. Celebră este ”Originea lumii”, un fel de Gustave Courbet cu textul ”Acum se deschid perspective largi minunate, pline de conținut”. Pentru asemenea desene, de care autoritățile au aflat, Ion Panaitescu a avut de suferit.

Între alte lucrări, se remarcă grafica lui Marcel Chirnoagă, cel care deghiza erotismul în teme clasice, inspirate de antichitatea greco-romană. Reprezentarea erotismului cu tentă mitologică sau făcând apel la teme și personaje clasice apare cu o frecvență mare în reprezentări de scene de gen la artiști precum: Vasile Kazar, Aurel Bulacu, Harry Guttman, Peter Pusztai, Mircia Dumitrescu, Nicolae Săftoiu, Dan Erceanu, Vasile Socoliuc, Vasile Grigore, Ion State, Octav Grigorescu, Mihai Rusu, Petru Russu, Tiberiu Nicorescu, Florin Mitroi, Valentin Popa, Sofia Frankl, Hildegard Kelepper Paar, Henry Mavrodin, Marcel Guguianu, Marcel Olinescu, Vladimir Șetran, Mihu Vulcănescu, Done Stan, George Pătru, Dan Stanciu, George Apostu, Nicăpetre, Cristian Breazu, Napoleon Tiron, Horia Bernea, Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Gheorghe Șaru, Sabin Bălașa.

 

 

Cosmin Năsui, Cristian Vasile, Călin Hentea - Erotism și sexualitate în „Epoca de Aur”/ Erotism and sexuality in the ”Golden Age” – Ceaușescu’s dictatorship, 1965-1989. PostModernism Museum Publishing House. 240 pag.
 

 

Topic: 

Format: