Publicat: 5 August, 2020 - 16:18
Share

Libanul este în doliu după explozia uriaşă care a avut loc în cursul zilei de marți. Cel puţin 78 de persoane au murit ieri, iar alte 4000 au fost rănite, relatează BBC.

Preşedintele a declarat stare de urgenţă pentru două săptămâni, în timp ce va urma o perioadă de trei zile de doliu naţional, începând de azi.

Michel Aoun, preşedintele Libanului, a declarat că explozia a fost provocata de 2.750 tone de azotat de amoniu, depozitat într-un loc nesigur.

Practic, timp de 6 ani, libanezii au avut lângă ei o bombă, care, din păcate, a explodat în cursul zilei de ieri.

Guvernul a alocat 66 de milioane de dolari - fonduri de urgenţă - pentru această catastrofă.

A început imediat o anchetă pentru stabilirea clară a motivului exploziei, iar preşedintele a declarat că cei responsabili de această catastrofă vor primi „pedeapsa maximă”.

„Am fost martori la o catastrofă imensă. Sunt victime şi pierderi peste tot”, a declarat George Kettani, liderul Crucii Roşii în Liban.

Tot oraşul a fost zdruncinat de explozie, care a început ca un incendiu în port, ca mai apoi să se transforme într-o explozie imensă care a creat un nor uriaş în formă de ciupercă. Explozia s-a simţit la 240 de kilometri depărtare, până în Cipru, acolo unde oamenii au crezut că este vorba despre un cutremur.

Explozia i-a lovit pe libanezi într-un moment foarte delicat: aceştia se confruntă atât cu criza economică, cât şi cu criza de coronavirus. În plus, aceştia aşteaptă verdictul în cazul asasinării fostului prim-ministru, Rafik Hariri.

Tag-uri Geo: