Publicat: 17 Iunie, 2017 - 11:00
Share
Update: Orban: PNL nu va participa duminică la plenul convocat de PSD-ALDE pentru citirea moţiunii

Update: Orban: PNL nu va participa duminică la plenul convocat de PSD-ALDE pentru citirea moţiunii

Update „Duminica e zi de odihnă de la Dumnezeu. O să fie zi de alegeri (la noi, n.r.) . Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naţionale. (...) După alegerea Biroului Politic, voi convoca acest for luni pentru a hotărî care este poziţia oficilă a PNL faţă de grava criză în care se află România din cauza majorităţii parlamentare”, a spus Orban.

Update "PNL va fi începând de azi un partener, loial, corect, transparent pentru preşedintele Klaus Iohannis şi pentru punerea în practică a tuturor obligaţiilor pe care ni le-am asumat împreună în momentul în care am câştigat alegerile din 2014. Mă voi bate cu toată forţa mea, cu toată energia mea pentru a reuşi în 2019 să câştigăm alegerile prezidenţiale, să obţinem un nou mandat pentru Klaus Iohannis, iar după această victorie să reuşim să câştigăm alegerile locale şi, nu în ultimul rând, obiectivul meu fundamental este câştigarea alegerilor parlamentare să avem o guvernare care să arate cu adevărat ce trebuie să facă liberalii pentru această ţară”, a precizat Orban.
 

Update: „Îl felicit din suflet pe Ludovic Orban. Respect acest rezultat, port acelaşi respect tuturor colegilor din PNL. (...) Am înţeles că sunt foarte multe lucruri care trebuie schimbate în felul în care acţionează şi comunică PNL. PNL trebuie să rămână o echipă unită, trebuie să meargă înainte cu toată forţa, încrederea. Ideile şi principiile pe care le apărăm sunt principiile drepte. Drumul pe care vrem să-l arătăm românilor e drumul spre prosperitate pentru România şi pentru români. Felicitări din nou”, a declarat Buşoi.

Update:  Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL

Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL. S-au înregistrat 3.314 voturi, iar Cristian Buşoi a primi 952, conform unor surse.

Update: Procedura de vot la Congresul PNL pentru alegerea preşedintelui a început.

Update: "Niciun stranier, care să fie titularizat pe o funcţie pe care PNL poate să numească un candidat, în locul celor merituoşi din PNL, chiar dacă l-ar chema Dacian. Există mii de Dacieni Cioloş în PNL, care nu au avut norocul lui să fie spijiniţi ca ministru, comsisar european, prim-ministru, candidat de prim-ministru din partea PNL şi el să nu vină în PNL şi să se întoarcă cu spatele la noi (…)Niciun interimat. Am trăit doi ani de zile cu conduceri în mare parte numite, care nu au beneficiat de legitimitatea alegerii de la baza PNL. Orice funcţie de conducere se vacantează în partid trebuie organizate imediat alegeri, nu interimate prelungite care să pună preşedinţi care să tacă în faţa greşelilor celor care conduc partidul la Bucureşti. (...) Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr- un nou USL sau prin contractări pe care să le facem cu oameni care niciodată nu vor aplica politicile noastre şi pe care nu ne putem bizui niciodată. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă este să susţinem ceva, să susţine anticipate, să facem opoziţie pe toate fronturile, la baionetă, luptă de la om la om cu cei care astăzi îşi bat joc de România. (...) Niciun blat cu PSD! Cunosc bine acest partid. Ştiu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de pe acum să înceteze orice negocieri de culise, orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcţii, avantaje personale, afaceri cu PSD. (...) Să-mi dea Dumnezeu forța, energia, inspirația, inteligența, tăria, caracterul ca să pot să răspund așteptărilor dumneavoastră, așteptărilor pe care le are partea civilizată, educată, cu șapte ani de acasă, cu bun simț care își dorește o Românie adevărată, puternică, o națiune care să fie demnă și respectată în lume", a declarat liberalul Ludovic Orban, în  prezentarea moţiunii sale, la Congresul PNL.

Update: Candidatul la şefia PNL Cristian Buşoi a declarat sâmbătă că alături de contracandidatul său Ludovic Orban şi de Cătălin Predoiu a fost victima unor decizii neinspirate ale conducerii PNL și a punctat că Orban a contestat oamenii din fosta conducere care acum îl susţin.

"Da, Ludovic. Ai avut dreptate când spuneai că unde nu este cap, vai de picioare şi peştele de la cap se împute, pentru că am fost amândoi victimele unor decizii neinspirate de la nivel naţional. Eu, primul candidat retras din cursă, tu, al doilea, Cătălin Predoiu, al patrulea candidat. (...) Mai cred Ludovic că te-ai înconjurat de oameni pe care tu pe bună dreptate i-ai criticat, în care nu crezi şi nu cred în tine şi în felul acesta nu cred că o să reuşeşti ceea ce îţi propui. Oameni care te-au sfătuit să nu accepţi o dezbatere, deşi am fi putut să arătăm românilor că în PNL există competiţie, două viziuni diferite, dar în final putem să ne strângem mâna aşa cum o vom face astăzi. (...) Dacă PNL nu se schimbă, va fi foarte greu să învingem stânga, să învingem PSD. Trebuie să întărim parteneriatul cu preşedintele României, domnul Iohannis, trebuie să susţinem cu mai multă energie proiectul domniei sale, dar trebuie să comunicăm mai bine între noi şi să ne coorodonăm mai bine. (...) Doar cântând refrenul anticorupţie nu vom reuşi să aducem voturi noi către PNL pentru că oamenii aşteaptă de la PNL, în primul rând, o viziune despre economie şi despre guvernarea acestei ţări. Trebuie să continuăm să susţinem nişte principii, dar lupta anticorupţie o face Justiţia, iar partidele vorbesc despre guvernare. PNL trebuie să fie asociat cu câteva măsuri clare despre viitorul României. Trebuie să fie partidul care soluţii pentru creşterea veniturilor românilor, şi din mediul privat, şi din mediul bugetar. Trebui să fim partenerul mediului privat, al întreprinzătorilor mici şi mijlocii, al oamenilor care sunt dinamici, care produc plus valoare", a declarat Buşoi.

Update: "Vă îndemn să votați pe cei mai vrednici și devotați liberali în fruntea partidului, în așa fel încât ca el să fie bine condus. Vă mai rog să nu uitați nicio clipă că sunteți membri ai unui istoric partid care și-a slujit mereu țara în momentele ei de cumpănă și mai ales că sunteți urmașii marilor noștri Brătieni. Așa să vă ajute Dumnezeu!", se arată în mesajul lui Mircea Ionescu-Quintus, citit de liberalul Virgil Guran.

Update: Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan: Trebuie să sancționăm prompt PSD
"PNL va putea guverna modern, eficient și european, cu siguranță mult mai bine decât orice încercare a PSD pe care o vedem în ultimele zile.(...) Niciunul nu este mai breaz decât celălalt. Dragnea ocupă Parlamentul, Grindeanu ocupă Guvernul. Sunt fix aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. Ce naște din pisică, șoareci mănâncă și, din nefericire, tot ce naște din PSD dăunează grav României. (...) Trebuie să-i sancționăm prompt și să demonstrăm că familia PNL are un mare potențial de a ajunge la inima și mintea românilor. Să guvernăm bine și profesionist, pentru că mulți se uită spre noi și așteaptă lucrul acesta de la PNL. (...) Am spus că Dragnea este obsedat de putere și că se va distruge singur și că își va distruge și partidul. Așa se întâmplă. Am spus că eticheta de guvernare a PSD va fi cea de la OUG 13 și anume "noaptea ca hoții". Și asta se întâmplă azi și se acuză public de hoție și jaf la drumul mare. (...) Mulți ne-au cântat Prohodul și au spus că PNL a murit sau se mai zbate. Din fericire, constant, în ultima perioadă, PNL are peste 27% în toate sondajele de opinie, chiar și în cele măsluite. PNL a dat un important semn de viață la alegerile parțiale. (...) Fără complicități sau înțelegeri rușinoase se poate câștiga. (...) PNL a trecut de 31% la alegerile parțiale. (...) După alegeri mi-aș dori să ne întâlnim în tranșee (...), unde adversarul nostru este PSD", a declarat Turcan, la Congresul PNL.

Update: Secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White, a spus, sâmbătă, la Congresul PNL, că actualul guvern este demn de Cartea Recordurilor.

"Vin azi să vă adresez un călduros salut din partea PPE și a președintelui său, Joseph Daul. Noile abordări ale UE post-Brexit se bazează pe abordarea politică europeană a României și consideră PNL unul din cele mai importante partide de centru dreapta din Europa.(...) PNL trebuie să promoveze o politică fermă, responsabilă și anti-populistă. O politică a acțiunii, o politică a rezultatelor și nu una a promisiunilor vagi. (...) Când am aterizat la București, un bun prieten mi-a spus că nu s-a mai întâmplat în politica românească ca un partid să depună moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. I-am răspuns că acest lucru nu s-a mai întâmplat nicăieri în lume. Acest guvern socialist este demn de Cartea Recordurilor în materie de politică greșită și politicieni nereușiți. În cinci luni de guvernare, singura lor realizare o reprezintă cele mai mai mari proteste anti-guvernamentale din 1989 încoace. Și va fi guvernul cu cea mai scurtă durată de viață din istoria recentă a UE. Nu mai e nevoie să spun din nou că acest lucru va fi din cauza propriului partid. Într-adevăr, acest guvern bate toate recordurile, dar cel mai important este faptul că este rău pentru România și este rău pentru UE", a spus Antonio Lopez Isturiz White.

Update: Attila Korodi: Democrația românească are nevoie de PNL ca un partid puternic
 "România are nevoie de o forță puternică politică de dreapta, care știe să reprezinte în deciziile politice naționale oamenii de dreapta. Avem nevoie de o forță politică de dreapta puternică, care știe să militeze pentru statul de drept, care este foarte bine definit de Consiliul Europei. Democrația românească are nevoie de PNL ca un partid puternic care, indiferent dacă este la guvernare sau este în opoziție, să știe să lupte pentru valorile europene. (...) Trebuie să avem un dialog între noi spre binele țării, spre bunele comunităților pe care le reprezentăm, atât la nivel național, cât și la nivel local", a declarat sâmbătă liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, la Congresul PNL pentru alegerea președintelui partidului.

 

Update: România are nevoie de partide puternice în care democrația internă să fie reală, a declarat președintele Iohannis în mesajul transmis PNL cu ocazia Congresului.
Mesajul șefului statului a fost transmis la Congresul PNL de consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan.

"Îmi doresc, președintele Iohannis își dorește acest lucru, ca toată energia să se transforme în zilele, lunile și anii viitori în proiecte pentru România și pentru cetățenii acestei țări. România are nevoie, astăzi, mai mult ca oricând, de partide puternice. Prin partid puternic nu înțeleg însă un partid unde liderul său este puternic, ci un partid unde democrația internă este reală, unde există dezbatere, unde toate resursele valoroase ale partidului sunt folosite la potențialul lor maxim. Un partid puternic înțelege preocupările, grijile, nevoile și aspirațiile electoratului său și răspunde articulând programe și politici publice eficiente și responsabile. Un partid puternic oferă în același timp cetățenilor o viziune pentru România, arată clar de ce vrea puterea și ce va face cu ea, un partid puternic va convinge imediat că exercită puterea nu pentru liderii săi sau pentru apropiații lor, ci pentru cetățeni și comunitățile lor, pentru a întări postura României în plan regional, european și în lume", spune Iohannis în mesajul transmis, potrivit consilierului prezidențial.
 

Congresul PNL în care va fi ales noul președinte al liberalilor, funcție pentru care candidează Ludovic Orban și Cristian Bușoi, a început sâmbătă, la Romexpo.

3.110 de delegați vor alege noul preşedinte, precum și pentru președinții Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori (CNRC) și Comisiei de Arbitraj (CA).La Congres sunt invitați să susțină discursuri secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White şi consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan. Vor susține discursuri președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, și președintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan.

Ludovic Orban va susține moțiunea "PNL — Forța Dreptei" — după Cristian Bușoi, care candidează cu moțiunea "PNL — partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică".

Liberalii vor alege patru prim-vicepreședinți, secretarul general, 16 vicepreședinți: 8 vicepreședinți pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate și 8 vicepreședinți pe regiunile de dezvoltare. De asemenea, vor fi aleși 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul și membrii comisiilor CA și CNRC. Secretarul general al liberalilor va fi propus de președintele PNL. Peste 100 de liberali și-au depus candidatura pentru aceste funcții.