26 mai 2022

Libia caută miliardele lui Gaddafi care au fost jefuite de băncile occidentale

gaddafi

A man shows a picture of Libyan leader Muammar Gaddafi in his mobile in Benghazi March 4, 2011. Libyan rebels vowing "victory or death" advanced towards a major oil terminal on Friday, calling for foreign air strikes to set up a "no-fly" zone after three days of attacks by Muammar Gaddafi's warplanes. REUTERS/Suhaib Salem (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) - RTR2JFJC

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Libia caută miliardele lui Gaddafi care au fost jefuite de băncile occidentale
Guvernul libian a intentat un proces la Curtea Federală din Manhattan, solicitând băncilor în care Gaddafi a depus fonduri să raporteze despre mișcarea acelor bani, care lipsesc.
Potrivit agenției Bloomberg, Biroul Libian pentru Recuperarea Fondurilor și Gestionarea Activelor explică în procesul său că „banii, estimați la 100 de miliarde de dolari, au fost transferați prin șase bănci mari”, și anume (Bank Of America Corp.), (UPS Group AG), (HSBC Holdings plc), (Credit Suisse Group AG) și (Bank of New York Mellon Corp. (Deutsche Bank EG), (JP Morgan Chase & Co.) și (Citigroup).
Acest Oficiu asigură că cel puțin zeci de miliarde de dolari din active aparținând poporului libian și care au fost achiziționate de Gaddafi și agenții săi rămân nedescoperite până în prezent.
„Acest efort ar putea deveni cea mai mare recuperare internațională de active din istorie”, au declarat avocații Biroului, creat în 2017 cu sprijinul ONU și al Uniunii Europene, într-o declarație de joi pentru a recupera activele.
O investigație a scos la iveală „o figură misterioasă tunisiană” care investighează presupusa avere enormă a colonelului Muammar Gaddafi, estimată la aproximativ 400 de miliarde de dolari.
foto africanews
Ciprian Pop