28 noiembrie 2021

Libia suferă de haos și interferență străină, potrivit Șefului diplomației libiene

harta lybia
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Libia suferă de haos și interferență străină, potrivit Șefului diplomației libiene
Najla Mangush a remarcat că acest lucru provoacă instabilitate și subminează securitatea atât în interiorul Libiei, cât și în regiune.

Libia trăiește într-o stare de divizare și polarizare, suferind de haos și interferențe străine. Acest lucru a fost declarat sâmbătă de ministrul de externe al țării, Najla Mangush, vorbind în Capitala Bahrainului, la conferința „Dialogul de la Manama”, care este organizată de Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra.

„Suferim, în primul rând, de interferență coordonată și multilaterală în treburile țării noastre, care provoacă instabilitate și subminează securitatea atât în interiorul acesteia, cât și în regiune”, a spus ministrul, al cărui discurs a fost difuzat pe site-ul conferinței, el însuși un exemplu perfect al modului în care o țară și un popor pot fi polarizați din cauza acțiunilor diverșilor lideri cărora nu le pasă de interesele superioare ale patriei lor, dar sunt alimentați de frică și îi demonizează pe alții.”

„Țara mea trece printr-o etapă foarte critică și, dacă ignorăm rădăcinile conflictului, alegem lideri care nu reprezintă toți libienii, acest lucru nu va face decât să o exacerbeze și să adâncească diviziunea”, a spus diplomatul.

În Libia, timp de câțiva ani, au existat în paralel două organisme executive: Guvernul de acord național Faiz Sarraj de la Tripoli și un cabinet interimar în est, susținut de parlament și de Armata Națională Libiană a lui Khalifa Haftar. Acesta din urmă a lansat o ofensivă asupra principalului oraș al țării în aprilie 2019, ca răspuns, cabinetul de miniștri al capitalei a mobilizat toate formațiunile aflate sub controlul său, apelând oficial la Turcia pentru ajutor pe baza unui memorandum de cooperare militară semnat cu aceasta. După aceea, cu sprijinul activ al Ankarei, a reușit să recâștige controlul asupra unui număr de teritorii ocupate de „haftariți”.

În februarie, Forumul de Dialog Politic Libian a ales, în Elveția, noul prim-ministru al Guvernului de Unitate Națională, in persoana lui Abdel Hamid Dbeiba, și trei membri ai Consiliului Prezidențial. Ambele autorități au depus jurământul pe 15 martie și și-au preluat atribuțiile la Tripoli cu scopul de a uni structuri de putere disparate din întreaga țară, precum și de a pregăti și organiza alegeri prezidențiale și parlamentare pe 24 decembrie.

Ciprian Pop