26 iunie 2022

Liceul Teoretic „Decebal” încearcă să restricționeze accesul elevilor la burse! 

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) trage un semnal de alarmă cu privire la restricționarea în mod abuziv și ilegal a accesului la burse de ajutor social a elevilor din Liceul Teoretic Decebal și solicită directorului unității de învățământ să ia măsuri în vederea remedierii situației!

 Vineri, 21 ianuarie a.c., multiplii elevi și părinți din cadrul Liceului Teoretic “Decebal” au sesizat AEC cu privire la refuzul unității de învățământ de a acorda burse de ajutor social elevilor ce nu au posibilitatea de a fi școlarizați în localitatea de domiciliu, în lipsa depunerii unor document ce nu sunt necesare pentru acordarea bursei.

Astfel, unitatea de învățământ a transmis un document elevilor prin care le solicita depunerea a multiple acte inutile, ce nu sunt necesare pentru a beneficia de bursa socială, refuzând să aprobe bursele elevilor fără depunerea lor, în ciuda faptului că elevii se încadrau pe criteriul elevilor din mediul rural ce nu au o unitate de învățământ în localitate, depunând strict actele necesare dovedirii acestui fapt

Singurele documente ce ar trebui să fie necesare sunt cele ce dovedesc faptul că elevul provine din mediul rural și că nu poate fi școlarizat în localitatea de domiciliu, fiind suficientă astfel depunerea cererii de acordare a bursei alături de o copie C.I. care să arate domiciliul și adeverintà de la primăria din localitatea de domiciliu din care să reiasă cà nu există liceu. Totuși, Liceul Teoretic “Decebal” a decis să pună părinții și elevii să treacă printr-o tortură birocratică ilegală, solicitându-le alte 11 documente adiționale, refuzând să primească cererile dacă acestea nu aveau anexate toate documentele.

Mai mult, unitatea de învățământ a avut tupeul să încalce în mod flagrant Legea nr. 267/2021, cerându-le copiiale cupoanelor de pensii/alocații, documente irelevante în contextul acordării bursei pentru elevii din mediul rural, și a căror solicitare este ilegală, prin prisma faptului că o instituție publică nu poate cere o copie după un document emis de altă instituție publică.

La nivel național este cunoscut faptul că o mare parte din elevii români provin din medii rurale , unde  nu dispun de unități de învățămant care să le permită să urmeze studii liceale. Astfel, ei sunt nevoiți să își continue procesul educațional înafară localității din care provin. Pentru a compensa acest efort, statul ajuta tinerii ce au nevoie cu burse sociale. Însă ce se întâmplă când chiar liceul la care aspiri să mergi limitează acest proces?

Solicităm directorului Liceului Teoretic “Decebal” să scoată liceul din starea de ilegalitate în care se află și să stopeze încălcarea drepturilor elevilor! Dacă nu vor fi luate măsuri și elevii vor fi în continuare intimidați, nu vom ezita să demarăm proceduri penale în acest sens!