Publicat: 14 Martie, 2019 - 10:59
Share

Între 14-17 martie 2019 va avea loc, la Timişoara, cea de-a 37-a ediţie a Convenţiei Europene a Studenţilor (European Student Convention 37). Aceasta este una dintre cele mai importante reuniuni din calendarul Organizaţiei Europene a Studenţilor (European Students' Union). În cele 3 zile pline de activităţi, aproximativ 100 de reprezentanţi ai studenţilor din 40 de ţări membre ale Spaţiului European al Învăţământului Superior (SEIS) vor discuta cele mai importate subiecte de pe agenda educaţională la nivel european.

Având în vedere că România deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), singura federaţie reprezentativă a studenţilor din România la nivel internaţional, organizează acest eveniment cu suportul Ministerului Educaţiei Naţionale, al Universităţii Politehnica Timişoara şi al Ligii Studenţilor din Facultatea de Automatică şi Calculatoare (LigaAC). Evenimentul se va desfăşura sub Patronajul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Motto-ul acestei ediţii este "Shaping the future through policies" (Modelând viitorul prin intermediul politicilor publice) şi, prin urmare, are obiectivul de a aduce în atenţie cele mai importante politici din domeniul educaţional, care sunt pe masa decidenţilor la nivel european în această perioadă. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 15 martie, la ora 11:00, în Sala mare a Senatului Universităţii Politehnica Timişoara, invitaţii fiind: Ligia Deca, Consilier de Stat, Administraţia Prezidenţială a României; Gyula Cserey, Director Adjunct al Unităţii pentru Învăţământ Superior din Comisia Europeană; Petru Andea, Secretar de Stat, Ministerul Educaţiei Naţionale; Ciprian Preda, Secretar de Stat, Ministerul Cercetării şi Inovării; Nicolae Robu, Primarul Municipiului Timişoara; Liviu Cădariu, Prorector, Universitatea Politehnica Timişoara; Mădălin Bunoiu, Reprezentant Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior; Marilen Pirtea, Membru al Biroului Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior; Adam Gajek, Preşedinte, Organizaţia Europeană a Studenţilor.

Anul acesta se vor împlini 20 de ani de la semnarea Declaraţiei de la Bologna, prin care s-au pus bazale procesului cu acelaşi nume şi Spaţiului European al Învăţământului Superior. În acest context, reprezentanţii studenţilor urmează să analizeze şi să discute, inclusiv cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai universităţilor şi cu alţi actori din domeniu, care au fost obiectivele atinse până acum, care sunt cele care nu s-au bucurat de succes, dar mai ales care ar urma să fie, din perspectiva studenţilor, viitorul SEIS şi ce măsuri sunt necesare în această direcţie.

De asemenea, urmează să fie discutate subiecte actuale precum Iniţiativa Universităţilor Europene, care urmează să se materializeze începând cu următorul an universitar, Convenţia Globală pentru recunoaşterea actelor de studiu sau Campania Globală pentru Educaţie, care reprezintă o nouă iniţiativă pentru a crea o reţea de actori implicaţi în domeniul educaţiei la nivel mondial. Nu în ultimul rând, se va discuta despre alegerile pentru Parlamentul European şi care vor fi solicitările studenţilor faţă de viitorii europarlamentari.

Acest eveniment va fi, în acelaşi timp, o ocazie pentru studenţii din toate colţurile Europei să descopere frumuseţea oraşului de pe Bega. De altfel, în ultima zi a Convenţiei, aceştia vor putea parcurge locurile pitoreşti din Timişoara, în cadrul unei călătorii cu tramvaiul turistic, oferită de către Primăria Municipiului Timişoara.