29 iunie 2022

Liderii studenţilor vor evalua acţiunile guvernanţilor din ultimele luni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Liderii studenţilor vor evalua acţiunile guvernanţilor din ultimele luni

În perioada 11-20 august, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) organizează cel mai mare şi mai complex eveniment studenţesc din ţară, Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România (FOSR), la Baia Mare, cu sprijinul Ligii Studenţilor „Pintea Viteazul” (LSPV) şi al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Timp de 10 zile, liderii studenţilor vor evalua acţiunile guvernanţilor din ultimele luni, inclusiv prin raportare la implementarea Programului de Guvernare, la angajamentele solicitate şi asumate în campania ANOSR „Educaţia la Guvernare”, vor discuta gradul de integrare a propunerilor studenţilor în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Programele Operaţionale şi la rectificarea bugetară, în special în privinţa burselor studenţeşti, stabilind măsurile ce se impun faţă de acţiunile guvernanţilor.

Programul evenimentului va include, de asemenea, sesiuni de formare pe diverse domenii, organizate în vederea creşterii capacităţii organizaţiilor studenţeşti de a reprezenta studenţii la nivel local, dezbateri privind problemele acute ale tinerilor şi ateliere de lucru pentru stabilirea strategiei federaţiei în următorul mandat. Este la fel de important să reevaluăm, în acest punct, modul în care pandemia a influenţat studenţii şi organizaţiile studenţeşti.

FOSR reprezintă momentul în care mişcarea studenţească din România îşi stabileşte viziunea pentru următoarea perioadă, fiind de asemenea primul eveniment de amploare marca ANOSR după instalarea pandemiei, cu participanţii vaccinaţi, cu excepţia cazurilor medicale speciale.

În cadrul evenimentului de deschidere de astăzi, priorităţile studenţilor vor fi discutate cu numeroşi invitaţi, printre care doamna Ligia Deca, consilier prezidenţial în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, domnul Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei, doamna Kacso-Doboly Izabella Maria, secretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, domnul Ioan Abrudan, preşedinte interimar al Consiliului Naţional al Rectorilor, domnul Tudor Rareş Pop, preşedinte al Comisiei pentru Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor, domnul Ionel-Ovidiu Bogdan (preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş), reprezentanţi din partea instituţiilor publice şi ai partenerilor – Organizaţia Europeană a Studenţilor, Consiliul Naţional al Elevilor, Consiliul Tineretului din România, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Pentru detalii şi informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie:

Cornelia-Florina FECHETE
Vicepreşedinte Relaţii Publice ANOSR
florina@anosr.ro

Horia Şerban ONIŢA
Preşedinte ANOSR
horia@anosr.ro

***

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) este federaţia naţională studenţească, non-guvernamentală şi non-partizană care, de peste 22 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenţilor din România, apărarea şi promovarea drepturilor şi obligaţiilor acestora, cât şi stimularea participării lor la actul educaţional şi la viaţa socială, economică şi culturală.

ANOSR reuneşte studenţi din 19 centre universitare din întreaga ţară, din 30 de universităţi, atingând un număr de 111 organizaţii membre, care luptă împreună pentru menţinerea în funcţiune a mecanismului mişcării studenţeşti. La nivel naţional, ANOSR este parte a Alianţei pentru o Românie Curată şi membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federaţia este reprezentantul legitim al studenţilor din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizaţiei Europene a Studenţilor (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenţii.