25 mai 2022

Liga Studenţilor Români din Străinătate – Filiala Italia organizează evenimentul IEs to tradition, IEs to modernity

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Începând cu 23 iunie 2021, Liga Studenţilor Români din Străinătate – Filiala Italia (LSRS Italia), organizează evenimentul IEs to tradition, IEs to modernity, dedicat celei mai aşteptate sărbători din lunile verii: Ziua Iei.

O echipă de tineri români, ce studiază în universităţile din Italia, a început în 2015 o campanie curajoasă de promovare a culturii în străinătate. LSRS Italia organizează anual evenimente cu ocazia marilor sărbători, precum Ziua Mărţişorului şi Ziua Iei, afirmând că prin cultură se crează un liant special între noi, care ne uneşte şi ne ţine împreună.

Ziua Iei 2021 continuă tradiţia evenimentelor organizate de LSRS Italia pentru a celebra frumuseţea şi unicitatea tradiţiilor vestimentare româneşti. Evenimentul se va desfăşura atât în mediul online cât şi cel offline, în respectul normelor de securitate impuse de Guvernul Italian în această perioadă.

Pe 23 şi 24 iunie vom lansa un teaser video pe pagina Facebook şi Instagram a LSRS Italia, prin care vom pune în lumină portul iei şi faptul că acesta rămâne un element important în cultura tinerilor români, indiferent de ţara în care locuiesc.

Pe de altă parte, în raport cu ediţiile anterioare, anul acesta vom aduce câteva inovaţii surpriză în prezentarea portului tradiţional. Mai exact, acesta va fi combinat cu diverse articole vestimentare, ceea ce simbolizează o simfonie armonioasă între cultura tradiţională şi cea modernă. Prin rolul ei identitar, ia ne reaminteşte de asemenea de importanţa libertăţii de exprimare redescoperind tradiţia nu într-un conflict cu modernitatea, ci într-o continuitate cu ea.

În 25 iunie acceptând invitaţia făcută de asociaţia „La Blouse Roumaine” de a aduce un omagiu celor care în ziua de azi păstrează şi promovează arta croitoriei şi a confecţionării Iei, vom organiza un workshop online cu doamna Rodica Ispas, expertă în meşteşugul ţesuturilor şi cusăturilor din zona Sibiului. Dânsa ne va arăta tehnicile şi procedurile prin care se realizează această deosebită piesă de îmbrăcăminte tradiţională.

În 26 iunie vom posta pe instagram o serie de stories cu diverse curiozităţi despre ie, păşind pe tărâmul mitologiei şi a istoriei simbolurilor, subliniind originile arhaice şi fascinante ale culturii vestimentare tradiţionale.

Seria de evenimente dedicate Iei se va încheia în data de 27 iunie cu obişnuitul party, care anul acesta se întoarce live şi se va ţine sub forma de rafraîchissement la localul Villa Fornarola din Albano Laziale (RM). Aici va fi organizată o expoziţie de ii, poze, şi obiecte artizanale tradiţionale din diferite zone ale României, alături de un spectacol de muzică tradiţională românească. Amintim că acest eveniment din 27 se bucură de patronajul comunei Albano Laziale.

Pentru mai multe detalii urmăriţi-ne pe pagina de facebook şi în eveniment: https://bit.ly/3iEo1gb

Acest eveniment este organizat sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană şi a Accademia di Romania în Roma.