8 decembrie 2021

Lilian Scripnic: Pandemia COVID-19 a avut consecinţe reale şi disproporţionate asupra gospodăriilor vulnerabile şi asupra persoanelor cu venituri mici

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Parlamentul României
Camera Deputaţilor
Grupul Parlamentar al Alianţei pentru Unirea Românilor

DECLARAŢIE DE PRESĂ

Românii au nevoie de servicii de sănătate performante şi de personal calificat în domeniul sanitar

Pandemia a afectat România pe multiple paliere ale societăţii – de la sănătate, economie, educaţie, securitate alimentară, până la exacerbarea încălcării drepturilor omului. Potrivit autorităţilor române, pandemia ar fi dispărut la fel de brusc cum a apărut, mai precis în noaptea de 14 spre 15 mai, când masca s-a transformat într-un accesoriu inutil, s-a dat liber la concedii, manifestări sportive şi a fost anunţat momentul de debut al sezonului de nunţi şi botezuri. Cu toate acestea, discriminarea între cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi se păstrează activă şi riscă să facă victime între românii nevinovaţi.

Ultimul câmp de luptă deschis împotriva celor care au ales să nu se vaccineze este mediul universitar. Universităţile de medicină din Bucureşti şi Cluj-Napoca analizează dacă se impune o decizie similară celei luate deja de UMF Iaşi, potrivit căreia doar studenţii şi profesorii vaccinaţi anti-Covid-19 vor fi primiţi la examene. În numele autonomiei universitare, o seamă de studenţi riscă să nu îşi poată finaliza studiile dacă alegerea lor este să nu se vaccineze. Nu vreau să pun în discuţie dacă o asemenea alegere este corectă sau nu, este morală sau nu, cert e că alegerea e una garantată de Constituţie şi de tratatele internaţionale la care România este parte, care consfinţesc respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Cer Guvernului să renunţe la ţinte false şi să intervină în zonele sociale în care pandemia a creat dezechilibre majore. Potrivit evaluărilor pe care le avem în acest moment, pandemia COVID-19 a avut consecinţe reale şi disproporţionate asupra gospodăriilor vulnerabile şi asupra persoanelor cu venituri mici, a lucrătorilor din sectorul informal şi, adesea, a femeilor, în special în zonele în care populaţia nu este acoperită de plase de siguranţă socială şi este afectată în mod deosebit de şomajul în creştere. În acelaşi timp, pandemia de COVID-19 a intensificat violenţa de gen, căsătoriile copiilor şi inegalităţile existente, în special în ceea ce priveşte accesul la serviciile de sănătate.

Stimaţi guvernanţi, în loc să îi împiedicaţi pe studenţii la medicină să îşi finalizeze studiile, mai bine v-aţi preocupa să daţi ţării mai mulţi medici. Dacă nu aţi aflat încă, vă spun eu: românii au nevoie de servicii de sănătate performante şi de personal calificat în domeniul sanitar.

Deputat AUR Lilian Scripnic