10 august 2022

„Linişte în culise!”, o comedie spumoasă, în premieră, la Teatrul Nottara

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul Nottara, are plăcerea să vă anunţe premiera spectacolului „Linişte în culise!” de Michael Frayn (tradaptarea: Petre Bokor), în regia lui Alexandru Jitea.

Din distribuţie fac parte: Cerasela Iosifescu, Şerban Gomoi, Diana Roman, Alexandru Mike Gheorghiu, Luminiţa Erga, Sorin Cociş, Raluca Gheorghiu, Mihai Marinescu, Rareş Andrici. Decorul este semnat de Ştefan Caragiu, iar costumele sunt realizate de Liliana Cenean. Reprezentaţia în regim de premieră va avea loc pe 21 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Horia Lovinescu.

„Linişte în culise!” este una dintre cele mai montate piese pe scenele din întreaga lume, comicul de situaţie conţinând un filon universal ce face recognoscibile toate momentele neprevăzute, răsturnările de situaţie şi aventurile prin care trec personajele. Construită pe structura piesei în piesă, „Linişte în culise!” spune povestea unei trupe de teatru care pregăteşte o premieră, urmărind relaţiile furtunoase între actori, cu festele pe care şi le joacă şi cu tensiunea care se resimte şi pe scenă, nu doar în culise.

Piesa semnată de Michael Frayn a câştigat Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună comedie, Premiul London Evening Standard pentru cea mai bună comedie, iar în 2013, într-un top al pieselor preferate de britanici, a ieşit pe locul al doilea, după History Boys de Alan Bennett şi înaintea lui Hamlet.

„Şi acum sunt uimit de succesul acestei piese, când am scris-o credeam chiar că nu o să fie vreodată montată. Piesa începe cu repetiţia de costume şi toate problemele care apar. Actul al doilea se petrece după două luni de turneu şi se concentrează pe relaţiile dintre actori, vedem cum legăturile amoroase complică reprezentaţia, iar în ultimul act, vedem la finalul turneului, din faţă, cum problemele din culise se reflectă pe scenă, făcând imposibilă desfăşurarea spectacolului.” (Michael Frayn).

„În general, îmi plac foarte mult comediile, am jucat mai mult comedii, mă simt atras de acest gen şi, după ce am citit traducerea dlui Bokor, de la soţia lui, dna Maria Bokor, mi-am dat seama că este foarte ofertantă şi că mi-ar plăcea să o văd pusă în scenă. Este vorba despre o trupă de teatru, care nu este foarte bună, cu actori mai puţin buni, cu un regizor nu prea bun, care se chinuieşte să rezolve un text nici el foarte bun, şi apar tot felul de accidente, ba tehnice, ba umane, ba regizorale, şi toţi se străduiesc să ducă spectacolul la bun sfârşit. În două variante se joacă la public: una în care publicul vede din culise ceea ce se întâmplă cu actorii în timpul spectacolului şi cum rezolvă ei toate accidentele, toate scandalurile, certurile; cea de-a două, în final publicul vede spectacolul normal, din faţă, când se nasc din nou o serie de accidente de natură umană, se ceartă, îşi fac farse. E un prilej de a găsi tot felul de gaguri.” (Alexandru Jitea)

Biletele pot fi cumpărate online pe www.nottara.ro sau de la agenţia teatrului (Bd. Magheru 20). Conform normelor legale aflate în vigoare, accesul publicului la spectacolele de teatru este permis doar persoanelor vaccinate contra SARS-COV-2 cu schema completă sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, cu condiţia să fi trecut cel puţin 15 zile de când s-au infectat.