Publicat: 23 Ianuarie, 2020 - 13:48
Share

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor "Dinu Lipatti", invită publicul sâmbătă, 25 ianuarie 2020, între orele 18:00 - 21:00, la o nouă ediţie a programului cultural "LIPATTI SPECIAL", dedicat persoanelor cu nevoi speciale şi însoţitorilor acestora.
După succesul înregistrat de la primul eveniment, cea de-a VII-a Ediţie a programului "Lipatti Special" organizat de Casa Artelor "Dinu Lipatti" şi finanţat de Primăria Generală a Capitalei, se desfăşoară cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la a cărui naştere se împlinesc 200 de ani. Cel care avea să devină "Domnul Unirii" de la 1859 s-a născut pe data de 20 martie 1820, la Bârlad, în Moldova. Unirea Principatelor Române este considerată prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Programul cultural "Lipatti Special" este unic în România şi s-a născut din dorinţa regizoarei şi pianistei Alice Barb, Director Fondator al Casei Artelor "Dinu Lipatti", de a deschide cu drag porţile Casei Lipatti persoanelor cu nevoi speciale din tot spectrul de dizabilităţi şi însoţitorilor acestora şi de a le oferi, lunar, acces la artă şi cultură, prin intermediul unor evenimente dedicate. De asemenea, prin programul cultural "Lipatti Special" invitaţii noştri au posibilitatea să se întâlnească cu artişti excepţionali, cu mari personalităţi ale culturii româneşti şi să socializeze într-un spaţiu elegant, încărcat de istorie, în inima Capitalei.

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, de la orele 18:00, oaspeţii noştri se vor putea bucura de Expoziţia specială "Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859. 200 de ani de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza", dar le vor putea admira şi pe cele permanente "Dinu Lipatti - viaţa şi opera", "Familia Lipatti şi prietenii". Vor avea loc ateliere de creaţie pe teme muzicale realizate de artiştii de la "Art Time Atelier", publicul nostru având ocazia să asculte Înregistrări celebre din creaţiile marilor compozitori români. În Salonul de Muzică vă fi proiectat filmul "Unirile Românilor", episodul al 2-lea, realizat şi produs de istoricul Radu Găină. Documentarul "Unirile Românilor", lansat de TVR Internaţional, a fost difuzat în anul 2018 pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

De la orele 19:00, în Salonul de Muzică vă avea loc Recitalul Extraordinar susţinut de unul dintre cele mai bune coruri bărbăteşti din lume, Corala Armonia, aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de arhidiaconul dr. Ion Iulian Dumitru, lector universitar la Universitatea Ovidius din Constanţa. Programul conţine piese din repertoriul folcloric românesc şi creaţii ale compozitorilor români: I. D. Chirescu, Nicolae Lungu, Gheorghe Danga, Ion Vidu, Lucian Nireşteanu, Ion Runcu, Adrian Daminescu.

Corala bărbătească "Armonia" a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar doi ani mai târziu a trecut sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. Corala are în palmares două medalii de aur la World Choir Games 2012, desfăşurat în Statele Unite ale Americii, Marele Premiu la secţiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur la secţiunile Folclor şi Cor bărbătesc şi una de argint (Muzică sacră) la Campionatului European al Corurilor din 2013, desfăşurat la Graz, Austria. De asemenea, Corala Armonia a primit două medalii de aur şi Marele Premiu la World Choir Games, ediţia a şaptea, care a avut loc în Riga, Letonia, o medalie de aur (Coruri de cameră) în cadrul competiţiilor European Choir Games şi Grand Prix of Nationes (2015, Magdeburg, Germania). Din componenţa coralei fac parte preoţi, diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie din Constanţa.
Conceptul evenimentului aparţine pianistei şi regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor "Dinu Lipatti".

Vă aşteptăm cu drag la Casa Artelor "Dinu Lipatti", Casa tuturor iubitorilor de Artă şi Cultură!

Evenimentul este dedicat persoanelor cu nevoi speciale şi însoţitorilor acestora, iar accesul se face în limita locurilor disponibile, doar pe bază de rezervare la numărul de telefon: 0314252563,

Pentru mai multe detalii despre program şi desfăşurarea acestuia vă invităm să vizitaţi pagina de Facebook: https://www.facebook.com/casadinulipatti sau ne puteţi contacta la numărul de telefon 031 425 25 63, în intervalul orar 12:00-16:00, de luni până vineri.