27 iunie 2022

Lipatti, Ultimul Recital la Casa Artelor Dinu Lipatti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 11 septembrie 2021, între orele 19:00-21:00, la Evenimentul „Lipatti, Ultimul Recital” pentru a marca 71 de ani de la Ultimul Recital susţinut de marele nostru Dinu Lipatti, la cea de-a treia Ediţie a Festivalului Internaţional de la Besancon.

La 16 septembrie 1950, în neîncăpătoarea Sală a Parlamentului din Besancon, Legendarul Dinu Lipatti a creat un impresionant periplu muzical, oferind „Cântecul său de lebădă” publicului numeros venit să-l vadă interpretând compoziţii de J. S. Bach, W. A. Mozart, Fr. Schubert, Fr. Chopin.

La 71 de ani de la acest Recital grandios, pe care marele nostru Dinu Lipatti l-a susţinut cu ultimele sale puteri, fiind măcinat de o boală incurabilă, Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită să creăm o punte peste timp şi să-i aducem un pios omagiu.

Astfel, vă aşteptăm sâmbătă, 11 septembrie, de la orele 18.30, să vizionaţi Expoziţiile „Dinu Lipatti viaţa şi opera” şi „Dinu Lipatti familia şi prietenii” în Curtea cu balansoare şi în Salonul de Muzică, şi să ascultaţi Înregistrări celebre în interpretarea Genialului pianist Dinu Lipatti.

Începând cu orele 19:00, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti, se va desfăşura Conferinţa „Moştenirea muzicală a lui Dinu Lipatti în interpretare şi creaţie” susţinută de distinsul Dr. Stephan Poen. Conferinţa va releva aspectele importante ale stilului componistic al lui Dinu Lipatti, genurile muzicale pe care le-a abordat în concordanţă cu temporalitatea sa.

Înregistrările sale cu opusuri de la preclasici – Scarlatti – la contemporani – Enescu şi Bartok – sunt capodopere inegalabile, exemple de o deosebită autenticitate dominate de spiritul seren al artistului Dinu Lipatti.

De la orele 20:00, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti, va avea loc Recitalul Extraordinar de Lieduri româneşti susţinut de celebra soprană Irina Iordăchescu şi de renumita pianistă Verona Maier.

Programul Recitalului este un omagiu adus Compozitorului Dinu Lipatti şi marilor săi mentori – George Enescu şi Mihail Jora. Publicul prezent în sala va pute audia ciclul „Patru melodii pentru voce şi pian” (WoO. – B 42) de Dinu Lipatti, care cuprinde liedurile „Sensation” (versuri de Arthur Rimbaud), „L’Amoureuse” (versuri de Paul Eluard), „Capitale de la douleur” (versuri de Paul Eluard), „Les pas” (versuri de Paul Valery); Ciclul de lieduri „Şapte cântece pe versuri de Clement Marot” (op. 15) de George Enescu, precum şi „Le desert” şi „Soupir”, şi liedurile „Primăvară, primăvară” şi „Mor azi zâmbetele mele” de Mihail Jora.

Prof. Dr. STEPHAN POEN este medic foniatru, Doctor în Medicină într-un domeniu de activitate şi cercetare interdisciplinară dintre Medicina Occidentală şi Acupunctură cu disciplinele complementare. A publicat comunicări ştiinţifice cu rezultate meritorii în premieră absolută efectuate în Italia şi în lume împreună cu soţia sa, marea artistă Elena Cernei. Este şi un artist liric (bariton) afirmat în teatrul liric şi muzica vocal-simfonică. Periodic este invitat ca membru în juriile unor prestigioase concursuri internaţionale de canto din Italia (Concursul Internaţional Vincenzo Bellini – Sicilia), România (Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee), Israel, USA, Brazilia şi în multe ţări europene. A obţinut titlul de Doctor în Muzicologie al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu lucrarea „Sonologie şi Sonosofie în Determinismul Tonal”. A fondat domeniul de Estetică Vocală prin formularea unui sistem doctrinar în premieră absolută bazat pe cercetările şi experienţele acumulate în propria activitate medicală şi muzicologică; este profesor asociat de Estetică Vocală cu activitate didactică, master-uri şi conferinţe ţinute în unele conservatoare italiene şi în teatre lirice; a ţinut cursuri doctorale şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti; a ţinut conferinţe în Italia, Israel, USA, China, în ţări europene dar şi în România, la Bucureşti şi la Brăila în cadrul manifestărilor Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclee din anul 2004 până în prezent. Desfăşoară o amplă activitate de profesor şi consultant artistic şi muzical pentru instituţii artistice, de învăţământ universitar şi de impresariat artistic, în Italia şi în lume; este un promotor puternic al culturii române şi al şcolii româneşti de canto în Italia şi în lume prin întreaga activitate şi prin pasiunea constantă cu care integrează interpretările artiştilor români în conferinţe, master-uri şi emisiuni de radio şi televiziune pretutindeni.

Soprana Irina Iordăchescu este Prim Solistă a Operei Naţionale Bucureşti. În 2001 a fost invitată la Scala din Milano, unde a susţinut două concerte vocal-simfonice sub bagheta dirijorului Riccardo Muti. A cântat, tot la Scala din Milano, unul dintre rolurile principale în opera contemporană „Teneke”, compusă de F.Vacchi. Au urmat roluri principale în producţii de operă şi concerte la Carnegie Hall, New York; P.I. Ceaikovski Hall şi Sankt Petersburg Philharmonic, Rusia; Mulhouse Philharmonic Hall, Franta; Glyndebourne Opera Festival, Anglia.

Pianista Verona Maier este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind, în prezent, Profesor la Departamentul Instrumente cu claviatură şi Muzică de camera. În 2006 a obţinut Titlul de Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Desfăşoară o bogată activitate artistică materializată în recitaluri, concerte şi cursuri de măiestrie susţinute în România, Italia, Elveţia, Franţa, Ungaria, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Grecia, Danemarca, Polonia, Suedia, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Norvegia, Israel, Iran, Macedonia. Apare în cadrul unor orchestre cum ar fi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra de cameră „Simfonietta” sau Orchester Contemporary Opera Zurich, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Ansamblul „Concordia”. În 2004 a fost distinsă cu medalia „Meritul cultural” – clasa I de către Preşedinţia României.

Conceptul Evenimentului „Lipatti, Ultimul Recital” la Casa Artelor Dinu Lipatti aparţine pianistei şi regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Evenimentul se va desfăşura cu 70% din capacitatea Sălii şi a Curţii, iar publicul este rugat să respecte regulile de distanţare fizică şi să poarte masca de protecţie pe tot parcursul evenimentului, conform legilor în vigoare. Nu este necesar certificatul de vaccinare, însă la intrarea în Curte se va măsura temperatura.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro şi în reţeaua iabilet.ro/retea. La preţurile de pe site-ul iabilet.ro se aplică taxe pentru procesarea online.
https://www.iabilet.ro/bilete-zilele-limbii-romane-la-casa-artelor-dinu-lipatti-editia-iv-a-lipatti-ultimul-recital-67681/

La sediul Casei Artelor Dinu Lipatti din Bd. Lascăr Catargiu 12, sector 1, preţul biletelor sunt următoarele:

Salonul mare de muzică – 20 lei
Salonul mare de muzică – Preţ redus pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari – 10 lei
Salonul mic – 15 lei
Salonul mic – Preţ redus pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari – 8 lei
Persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63.