Publicat: 24 Iulie, 2014 - 16:03
Share
Ciolos este "in carti" pentru un nou mandat

Până la sfârșitul lunii iulie, guvernele țărilor membre ale UE trebuie să desemneze candidaţii pentru posturile de comisari europeni.

Apoi Jean-Claude Juncker, președintele ales al Comisiei Europene, urmează să decidă cum vor fi distribuite portofoliile.

Pe 30 august, în cadrul unui summit la care participă toți liderii din UE, se vor hotărî cele mai importante posturi, iar noua echipă a Comisiei va primi, până la 31 octombrie, dată la care expiră mandatului actualei Comisii, aprobarea Parlamentului European.

Parlamentul organizează audieri individuale ale nominalizaților, însă nu poate decât să aprobe sau să respingă noua echipă a CE în întregul ei. 

PE vrea ca cel puțin nouă persoane nominalizate să fie femei.

Reuters a realizat lista candidaților nominalizați de guvernelor lor sau care au șanse să fie nominalizați, pe baza informațiilor de la oficiali și diplomați:

Austria l-a nominalizat, din nou, pe Johannes Hahn, actualul comisar pentru politică regională

Belgia nu a luat încă o decizie. Karel De Gucht, comisarul pentru comerț, s-ar putea să nu beneficieze de un sprijin suficient. În cărţi s-ar afla eurodeputata de centru-dreapta Marianne Thyssen.

Bulgaria: Kristalina Gheorghieva, comisarul pentru afaceri umanitare, o posibilă concurentă pentru portofoliul afacerilor externe, fiind susținută de premierul în exercițiu Plamen Oreșarski

Cehia: Ministrul dezvoltării regionale, Vera Jourova.

Cipru: Christos Stylianides, fost purtător de cuvânt al guvernului, are cele mai mari șanse să fie nominalizat.

Croația: Comisarul pentru protecția consumatorului, Neven Mimica.

Danemarca: Nu a fost încă anunțat un candidat.

Estonia: Fostul premier Andrus Ansip.

Finlanda: Fostul premier Jyrki Katainen este comisar pentru afaceri economice până la sfârșitul lunii octombrie și va rămâne în Comisie, însă probabil nu pe acest portofoliu. 

Franța: Nu a fost luată încă o decizie. Fostul ministru de finanțe Pierre Moscovici este posibilul candidat, dar fostul ministru pentru afaceri europene Elisabeth Guigou este de asemenea în cărți.

Germania: Comisarul pentru energie, Gunther Oettinger, a fost din nou nominalizat.

Grecia: Nu a fost luată încă o decizie. Dora Bakoyannis, fost ministru de externe și primar al Atenei, este favorită, însă fostul ministru al dezvoltării Kostis Hatzidakis este de asemenea un posibil candidat.

Irlanda: Ministrul mediului, Phil Hogan.

Italia: Roma vrea ca ministrul de externe Federica Mogherini să fie șefa politicii externe a UE. Fostul premier și ministru de externe Massimo D'Alema este de asemenea un posibil candidat.

Letonia: Fostul premier Valdis Dombrovskis.

Lituania: Ministrul sănătății, Vytenis Povilas Andriukaitis.

Luxemburg: Fostul premier Jean-Claude Juncker.

Malta: Fostul ministru al transportului Karmenu Vella.

Marea Britanie: Jonathan Hill, fost președinte al Camerei Lorzilor.

Olanda: Nici un nominalizat încă. Ministrul de finanțe Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrupului, a fost menționat pentru portofoliul afacerilor economice. Ministrul de externe Frans Timmermans este de asemenea un posibil candidat pentru șefia politicii externe a UE.

Polonia: Nu a fost luată încă o decizie. Ministrul de externe Radek Sikorski este un concurent pentru postul de șef al diplomației europene. Comisarul pentru buget Janusz Lewandowski ar putea de asemenea fi nominalizat din nou.

Portugalia: Nu a fost luată încă o decizie. Vicepremierul Paulo Portas și eurodeputata Maria Joao Rodrigues se numără printre numele menționate.

România: Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloș, are șanse mari să fie din nou nominalizat. 

Slovacia: Maros Sefcovic, comisar responsabil cu cooperarea între instituțiile UE, a fost nominalizat din nou. 

Slovenia: Nu a fost luată încă o decizie, în contextul recent încheiatelor alegeri generale.

Spania: Fostul ministru al agriculturii Miguel Arias Canete.

Suedia: Nu a fost luată încă o decizie. Guvernul de la Stockholm o va nominaliza cel mai probabil tot pe Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne.

Ungaria: Nu a fost luată încă o decizie. Ministrul de externe Tibor Navracsics este posibilul nominalizat.