Publicat: 31 Mai, 2013 - 10:24
Share

Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă închiderea sesiunii de evaluare și validare a dosarelor depuse de colectori în Programul „Rabla 2013”.

Lista operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz, care nu au fost validați în Program, este publicată pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la secțiunea aferentă Programului.

Începând de mâine, 31 mai 2013, operatorii economici care au fost respinși pot depune contestații la sediul Administrației Fondului pentru Mediu, Splaiul Independenței, nr. 294, Corp A, Sector 6 București.

De asemenea, reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu împreună cu inspectorii Gărzii Naționale de Mediu au început să controleze toți colectorii înscriși în programul ”Rabla 2013” pentru a verifica dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de legislația în vigoare.

Anul acesta, 288 de dosare au fost depuse de operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz şi 105 dosare de producători/dealeri auto.

Administraţia Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete pentru Programul ”Rabla”, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.

În acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012.

Cumularea eco-tichetului cu tichetul „Rabla” este posibilă în cazul achiziționării unui autovehicul electric.
Pentru stimularea achiziționării autovehiculelor cît mai prietenoase cu mediul, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru:

•  achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6;
•  achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce Co2 mai mică de 100g/km;
•  achiziționarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

La achiziționarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.

De asemenea, termenul în care proprietarul unui autovehicul obține certificatele de distrugere, de radiere și tichetul va fi de maxim 10 zile. În termen de 45 de zile, cei care doresc să-și achiziționeze un autovehicul și dețin un tichet valoric, îl pot depune la productărul/dealerul auto acceptat în program, fără a depăși termenul de 20 noiembrie 2013.

Termenul de valabilitate a notei de înscriere pentru achiziționarea unui autovehicul nou de la un producător/dealer validat este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere, fără a se depăși însă data de 20 noiembrie 2013.

Prin Programul ”Rabla” derulat anual din 2005 și până în prezent au fost casate 459.775 autoturisme uzate și au fost achiziționate 225.869 autoturisme noi.