Publicat: 18 Martie, 2014 - 10:00

SUA şi UE au publicat luni listele cu oficialii ruşi şi ucraineni sancţionaţi cu interzicerea accesului şi îngheţarea conturilor. Pe lista SUA figurează un vicepremierul Dimitri Rogozin şi şefa camerei superioare a parlamentului rus şi plus doi colaboratori direcţi ai lui Vladimir Putin.

Sanctiunile impuse de SUA
Luni, la o zi dupa referendumul ilegitim din Crimeea, presedintele american Barack Obama a semnat decretul prin care sanctioneaza 11 oficiali rusi si ucraineni pentru implicarea in criza din Crimeea. Obama a declarat luni ca "noi provocari nu vor face decat sa izoleze si mai mult Rusia si sa-i diminueze statutul in lume".

Lista persoanelor sanctionate de SUA:

Politicieni rusi:
Dimitri Rogozin, vicepremier. Este unul dintre cei mai duri si agresivi politicieni rusi, folosit de Putin drept portavocea sa in confruntarea cu NATO sau state din UE. Bun cunoscator al chestiunii transnistrene, a fost ambasador la NATO si Reprezentant Special pe chestiunea scutului anti-racheta al SUA.
Valentina Matvienko, sefa Consiliului Federatiei Ruse (camera superioara a Parlamentului rus). Femeia cu cel mai inalt rang in politica rusa, fost guvernator al orasului din care provine Vladimir Putin, Sankt Petersburg. Este un aliat fidel al presedintelui rus si a venit in intimpinarea acestuia in criza din Ucraina si Crimeea.
Vladislav Surkov, ajutor al presedintelui rus Vladimir Putin. Are 50 de ani si este considerat unul dintre ideologii Kremlinului. A fost extrem de apropiat de Vladimir Putin in al doilea mandat prezidential. Este creatorul doctrinei politice pe care o numeste democratia suverana, pe care il contrapune democratiei promovate de SUA si UE.
Serghei Glaziev, consilier prezidential al lui Vladimir Putin. Economist de stinga, autor al programului politic al Partidului Comunist in anii 90, a fost un critic al lui Putin in 2004, cind a candidat impotriva sa la prezidentiale. Putin l-a numit consilier intr-o miscare surprinzatoare in iulie 2012, insarcinindu-l cu supravegherea crearii Uniunii vamale intre Rusia, Belarus si Kazahstan.
Leonid Slutsky, presedinte al Comisiei pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) si integrare eurasiatica din Duma de Stat
Andrei Klishas: presedintele Comisiei juridice din Consiliul Federatiei Ruse
Elena Mizulina, deputat in Duma de Stat. Este autoarea mai multor propuneri legislative controversate, precum restringerea accesului la informatii pe internet sau legi anti-gay.
Oficiali din Crimeea:

Serghei Aksionov, premierul nerecunoscut al Crimeei
Vladimir Konstantinov, presedintele Parlamentului Crimeei, dizolvat de oficialitatile ucrainene
Fosti oficiali din Ucraina:

Viktor Medveciuc: oligarh ucrainean, seful unui partid pro-rus, a carui fata a fost botezata de Vladimir Putin
Viktor Ianukovici: fostul presedinte al Ucrainei

Lista finala a persoanelor sanctionate de UE:

Oficiali din Crimeea:

1. Serghei Aksionov - premierul nerecunoscut al Crimeei
2. Vladimir Konstantinov - presedintele Consiliului Suprem al Crimeei
3. Rustam Temirgaliev - vicepresedintele Consiliului de Ministri al Crimeei
4. Deniz Berezovskiy - comandant al Marinei ucrainene, care si-a incalcat juramintul de credinta pentru patrie colaborind cu autoritatile nerecunoscute din Crimeea
5. Aleksei Chalii - primar al orasului Sevastopol
6. Piotr Zima - numit la conducerea Serviciului de securitate al Crimeei
7. Iuri Jerebtsov - consilier al presedintelui parlamentului din Crimeea, unul dintre principalii organizatori ai referendumului din 16 martie
8. Serghei Tsekov - vicepresedinte al parlamentului din Crimeea

Politicieni din Federatia Rusa:

9. Viktor Ozerov - presedintele Comisiei de aparare si securitate din Consiliul Federatiei Ruse (Camera superioara a Parlamentului rus)
10. Vladimir Djabarov - prim-vicepresedinte al Comisiei de afaceri internationale din Consiliul Federatiei Ruse
11. Andrei Klishas - presedintele Comisiei de drept constitutional din Consiliul Federatiei Ruse
12. Nikolai Rajkov - membru al Comisiei pentru probleme federale si politici regionale din Consiliul Federatiei Ruse
13. Evgeni Bushmin - vicepresedinte al Consiliului Federatiei Ruse
14. Aleksandr Totunov - membru al Comisiei pentru cultura, stiinta si informatie din Consiliul Federatiei Ruse
15. Oleg Panteleev - prim-vicepresedinte al Comisiei pentru probleme parlamentare din Consiliul Federatiei Ruse
16. Serghei Mironov - membru al Dumei de Stat, lider al fractiunii parlamentare "Rusia Dreapta". Fost presedinte al camerei superioare, fost candidat la presedintie, este considerat o marioneta politica a lui Putin
17. Serghei Jelezniak - vicepresedinte al Dumei de Stat
18. Leonid Slutski - presedinte al Comisiei pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) si integrare eurasiatica din Duma de Stat

Militari rusi:

19. Aleksandr Vitko - comandantul Flotei ruse la Marea Neagra
20. Anatoli Sidorov- comandantul Districtului Militar din Vest din cadrul Flotei ruse
21. Aleksandr Galkin - comandantul Districtului Militar din Sud din cadrul Flotei ruse