26 mai 2022

Liszt şi Strauss într-un concert cu public dirijat de Iosif Ion Prunner, cu ocazia Anului Gyorgy Cziffra 100

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Filarmonica „George Enescu” programează pentru joi, 25 şi vineri, 26 noiembrie 2021, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, un concert cu public, condus Iosif Ion Prunner, organizat în colaborare cu Institutul Liszt – Institutul Cultural Maghiar Bucureşti, cu ocazia Anul Gyorgy Cziffra 100 (1921-1994). Programul este alcătuit din Concertul nr. 1, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, S.124 de Franz Liszt şi din două lucrări de Richard Strauss: Serenadă pentru instrumente de suflat, op. 7 şi Metamorfoze pentru 23 de instrumente de coarde. Solist în concertul pentru pian de Liszt este artistul maghiar Marcell Szabo, distins cu Premiul Cziffra-Festival Talent în 2019. Publicul va putea participa în proporţie de 30% din capacitatea Sălii mari a Ateneului Român, conform condiţiilor sanitare în vigoare. Biletele pentru aceste două evenimente muzicale se pun în vânzare joi, 18 noiembrie, de la ora 12.00.

„Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Liszt – strălucitor, extrovertit, afişând o evidentă pasiune a etalării virtuozităţii pianistice – a fost compus în jurul anului 1835, iar în următoarele două decenii, compozitorul a tot revenit asupra schiţelor. În 1855, Concertul nr. 1 vede lumina scenei, la Weimar, cu Liszt ca solist şi Hector Berlioz la pupitru. De-a lungul celor patru părţi – care, prin alura lor, amintesc de succesiunea mişcărilor unei simfonii clasice – dramaturgia concertului se desfăşoară continuu. Totodată, în timp ce primele trei părţi au teme proprii, ultima mizează pe recapitularea materialului din secţiunile anterioare, acum într-o nouă lumină”, a apreciat muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.

„În partea a doua a concertelor se regăseşte un arc peste timp al creaţiei lui Richard Strauss. De la Serenada pentru suflători op. 7, o muzică romantică pură, fără frământări, fără incertitudini, la opusul compus în ultima lună a celui de-al Doilea Război Mondial (1945), intitulat Metamorfoze. Această lucrare pentru 23 de instrumente care devin soliste sugerează transformările pe care războiul cumplit le-a adus în sufletul oamenilor. Este printre ultimele opusuri ale lui Strauss, acest mare romantic”, a declarat dirijorul Iosif Ion Prunner, care este şi coordonatorul Corului Filarmonicii „George Enescu”.

Concert simfonic CU PUBLIC

Joi şi vineri 25 şi 26 noiembrie 2021
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român
Anul Gyorgy Cziffra 100
Orchestra simfonică a Filarmoncii „George Enescu”
Dirijor
IOSIF ION PRUNNER
Solist
MARCELL SZABO
Program
Franz Liszt
Concertul nr. 1, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, S.124
Richard Strauss
Serenadă pentru instrumente de suflat, op. 7
Metamorfoze pentru 23 de instrumente de coarde
Concert organizat în colaborare cu Institutul Liszt – Institutul Cultural Maghiar Bucureşti
Partener: Grupul de Farmacii Elixir Nova Farm

IOSIF ION PRUNNER

Maestrul Iosif Ion Prunner este de peste 20 de ani dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”. Născut într-o cunoscută familie de muzicieni (Prunner-Silvestri), prezenţi timp de peste un veac pe scena Filarmonicii, începe studiul pianului cu tatăl său la 5 ani. După absolvirea Universităţii de Muzică, desfăşoară o intensă activitate ca pianist concertist şi de muzică de cameră în ţară şi în străinătate (Germania, Rusia, Cehia, Elveţia). În acelaşi timp studiază dirijatul cu Constantin Bugeanu şi Sergiu Comissiona, fiind numit prin concurs dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu” de către Cristian Mandeal, directorul Filarmonicii. În acea perioadă a condus corul în toate manifestările susţinute de acesta în concertele a cappella, cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dar şi cu marile orchestre europene şi dirijorii lor. A colaborat cu renumite ansambluri europene: Corul Orfeu (San Sebastian), Orchestra Capitol – Toulouse, Filarmonica Rusă ş. a., pe importante scene. În concertele susţinute ca pianist, dirijor, dirijor de cor, a colaborat cu personalităţi ale vieţii muzicale internaţionale, printre care Neil Stuart, Tougan Sukiev, Daniel Barenboim, Pietro Colombara, Valentin Gheorghiu.

MARCELL SZABO

Muzicianul Marcell Szabo s-a născut la Budapesta în 1987 şi a început să cânte la pian la 8 ani. Şi-a început studiile la Şcoala de Arte Kalman Nadasdy din Budafok, având-o pe profesoara Katalin Csaky mentor muzical. A câştigat premiul I la International Chopin Piano Competition de la Budapesta în anul 2004, fiind în acelaşi timp şi laureatul a numeroase premii ale concursurilor anuale de pian organizate la Budapesta. În 2018 a fondat Festivalul de Muzică Rusă din capitala Ungariei, iar în 2019 a fost distins cu Premiul Cziffra-Festival Talent. Artistul a susţinut concerte în săli prestigioase din Viena, Amsterdam, Lisabona, Dortmund, Paris, Madrid, Hamburg, Bruxelles şi Luxemburg.

Preţurile biletelor sunt:
Categoria I: 110 lei;
Categoria II: 100 lei.
Pentru a evita aglomeraţia şi formarea de grupuri, accesul se face cu o oră înainte de începerea spectacolului.
***
Biletele se pot procura astfel: la intrarea principală a Ateneului Român (doar cu o oră înainte de începerea concertului!)
Program: Marţi – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secţiunea „Calendar, începând de joi, 4 noiembrie 2021, de la ora 12.00. Vă rugăm să luaţi în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numărul maxim de bilete ce pot fi achiziţionate într-o sesiune online este de şase bilete. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

Pentru rezervări, accesaţi site-ul www.fge.org.ro

Accesul în sala Ateneului Român este permis cu participarea publicului în proporţie de 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, conform Hotărârii nr. 91 din 22.10.2021. Accesul publicului va fi permis numai în aceste condiţii şi a purtării de mască (medicală/nonmedicală) pe toată durata evenimentului. Verificarea acestor condiţii se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.